Frissen Vasból

2021.09.04. 09:20

Még virágzik Vasban az erdei ciklámen – Nem él meg akárhol, de a megyében többfelé megcsodálható

Alig pár hete alakult meg hivatalosan is a Vasi-Hegyhát Natúrpark, és máris kezdődnek a programjai. A Hegypásztor Kör fontosnak tartja a területen található természeti értékek bemutatását. Az első natúrparki sétán a most virágzó erdei ciklámennel ismerkednek a résztvevők.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Gyöngyössy Péter

Júliustól szeptemberig virágzik erdeink illatos ékessége, az erdei ciklámen. Közel negyven éve védett faj. A virágboltokban cserepes virágként árusított rokonát ma már többen ismerik, mint az őshonos növényt. Az országban nem mindenütt találkozhatunk vele. Alapvetően a nyugat-dunántúli dombok és középhegységi árnyas erdők ékessége. A Soproni-hegység, a Kőszegi-hegység, az Őrség, a Zalai-dombság jellegzetessége.

Nem él meg akárhol. Természetes, természetközeli erdők kellenek hozzá. Gumói révén átvészeli a száraz időszakokat is, de akár évekig is elspórolja a virágzást. Leveleit télen is láthatjuk, mert kibírja a fagyokat. Az erdei ciklámen a virág nélkül is dekoratív. Levelei kissé bőrszerűek, szív vagy vese alakúak, hosszú nyelűek, 3–8 cm hosszúak, 2–6 cm szélesek, általában márványozott mintájúak, azaz szürkén foltosak. A levélfonák borvörös. A levélszél ép vagy kanyargós, csipkés élű. Virágai bókolók, szirmai lilásak vagy bíborosak, jellegzetesen viszszahajlók.

Ha a virág megtermékenyül, a terméses kocsány rugószerűen, spirálisan megcsavarodik. Magjait a hangyák terjesztik. Az erdei ciklámennek a Vasi-Hegyháton is szép állományai vannak. Bár a nemrég frissen megalakult natúrpark fókuszában a szőlőhegyek állnak, a húsz település határát felölelő terület bővelkedik védett növény- és állatfajokban is.

Zentainé Dénes Ildikó, a natúrpark munkaszervezetét is ellátó Hegypásztor Kör programszervezője elmondta: szeretnék megismertetni a helyiekkel a Vasi-Hegyhát Natúrpark értékeit. Természetismereti túrákat terveznek. Az első natúrparki séta az egyik legszebb hegyháti ciklámenes erdőbe, Nagymizdóra vezet, de tavasszal szeretnék a leglátványosabb tömeges virágzású területeket is megcélozni.

Kiemelt képen: Az erdei ciklámen gyönyörű látvány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában