Ünnepi könyvhét

2021.09.04. 07:00

Mesés grafikusvendég – Pernyész Dóra gyerekekkel találkozott a BDK-ban

Fiatal kora ellenére Pernyész Dóra grafikus már három gyermekkönyvet írt, műveihez természetesen maga készítette a rajzokat is.

Budai Dávid

20210903 Zsigri Mária bszélgetett Pernyész Dóra íróval, 92. Ünnepi könyvhét rendezvénye, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A 92. Ünnepi Könyvhét alkalmából író-olvasó találkozót szervezett a Berzsenyi Dániel Könyvtár. Pernyész Dóra meseíróval, illusztrátorral pénteken délután találkozhattak az érdeklődők, akikből nem is volt hiány, zsúfolásig megtelt a könyvtár földszinti terme, természetesen főleg gyerekekkel. A találkozó moderátora, Zsigri Mária gyermekkönyvtáros volt, aki nemcsak a kötetek bemutatására kérte a fiatal szerzőt, de valódi műhely­titkokra is rákérdezett. Dóra Szombathelyen született, a Bolyaiba járt, majd Sopronban tanult tervező grafikusnak. Bár kitalált történeteit már egészen kis korától fogva papírra vetette, mégis a rajzot, a grafikát érzi magához közelebb. Van, hogy meséi írás közben öltenek testet, máskor pedig megvan a fejében a történet váza, amit aztán felöltöztet. Szerencsés, ha az ember maga illusztrálja a könyvét, egyrészt mert már írás közben látja maga előtt a figurát, másrészt így olyan rejtett utalásokat is rejthet egy-egy rajzba, amit egy idegen szerző esetében nyilván nem tenne meg.

A bemutatót Várhelyi Zoltán és tanítványai színesítették zenei betéteikkel, mindig olyan dalt játszottak, ami illeszkedett az adott könyvhöz. Az első mese egy olvasási és írási nehézségekkel küzdő kislányról szól, aki az angyaloknak ír kívánságlistát, miközben sok fontos dolgot átértékel, a második egy csetlő-botló őrangyal és egy vak kisfiú kalandjait beszéli el, a harmadik kötet egy rosszcsont vörös hajú kis­srác története. A szerző történeteiben a főhős mindig jellemfejlődésen megy keresztül.

A Bence és Bonifác, a Habcsók hercegnő és Ördögfiók kötetek szerzőjének illusztrációiból kiállítás is nyílt a BDK-ban.

Kiemelt képünkön: Zsigri Mária kérdezte Pernyész Dórát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában