Frissen Vasból

2021.09.08. 17:30

Mikor kell PCR-teszt a gyermekfogászatra? – Dr. Dúl Zoltán gyermekfogorvost kérdeztük

Több tanácstalan szülő is megkereste szerkesztőségünket az elmúlt napokban. Nem látják egyértelműen, kell-e negatív PCR-teszt vagy oltási igazolás, ha gyermeküket fogászati ellátásra szeretnék vinni.

Tersztyánszky Krisztina

20210907 Dul Zoltán, gyermekfogorvos munkaközben, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Dr. Dúl Zoltán gyermekfogorvost, a Magyar Orvosi Kamara országos felügyelőbizottsági tagját kértük meg, hogy tisztázza a helyzetet olvasóink számára. Elöljáróban elmondta: a 0–14 éves gyermekek központilag szervezett fogászati ellátása Szombathelyen és további harminc társult településen négy rendelőben zajlik, ahol járványmentes időszakban délelőttönként az óvodások és iskolások szűrése, délutánonként pedig a kezelésre visszarendelt gyermekek ellátása történik. A 2020 márciusától bevezetett teljes tiltás miatt a második félévben a szűrővizsgálatok elmaradtak, a 2020–2021-es tanévben pedig csak szeptemberben és októberben voltak vizsgálatok, utána már nem.

Augusztus 8-án lépett hatályba Kásler Miklós miniszter rendelete, amely feltehetően a szülők (és az orvosok) tanácstalanságára okot adott. Az új jogszabály értelmében ugyanis minden tervezhető fogorvosi beavatkozás előtt oltási igazolványt vagy 48 órán belül készült negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk a hatévesnél idősebb gyermekeknek, sőt kísérőiknek is. Az orvostársadalom körében komoly aggályokat vetett fel ez a rendelkezés. Attól tartottak, hogy az új nehezítő körülmény miatt a gyermekek fogazatának állapota, amely a járvány, az elmaradt szűrések miatt már eddig is sokat romlott, még tovább fog romlani.

A Magyar Orvosi Kamara ezért állásfoglalást kért az Emmitől. A napokban megszületett állásfoglalás úgy fogalmaz, hogy az elhanyagolható kockázatú ellátások – így például a szűrés – esetében nem kell kérni a tesztet a gyerekektől. Így Szombathelyen a héten már beindulnak a rendszeres vizsgálatok.

Magánrendelőkben a tulajdonos felelőssége, hogy mérlegelje a kockázatot, illetve az ellátás sürgősségét, ebből adódhatnak eltérések.

Invazív beavatkozás, például foghúzás esetén minden fogorvosi rendelőben továbbra is kell az oltási igazolvány vagy a PCR-teszt, amelynek térítésmentes elvégzése a gyermek háziorvosánál kérelmezhető.

Az orvosok is bizonytalanok voltak

Tanácstalanok voltak azok a lelkiismeretes szülők, akik a tanév megkezdése előtt szerették volna elvinni gyermeküket egy megelőző fogászati vizsgálatra – értesült szerkesztőségünk.

Azért aggódtak, mert az elmúlt tanévben a pandémiás korlátozások miatt nagyon sok helyen elmaradt az évenként legalább egy alkalommal kötelező fogászati szűrővizsgálat. Egy szombathelyi és egy másik városban élő anyuka is azzal szembesült, hogy a felkeresett fogorvostól azt a választ kapta: „Én sem tudom még, hogy kell-e a szűrővizsgálathoz negatív PCR-teszt, vagy sem, kérem, érdeklődjenek néhány hét múlva, szeptemberben.”

Kiemelt képünkön: Dr. Dúl Zoltán gyermekfogorvostól megtudtuk, a kamara az Emmitől kért állásfoglalást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában