Frissen Vasból

2021.09.05. 07:00

Ne sírj, anya! – Készülünk az oviba

Különbség van beszoktatás és befogadás között, amikor egy kisgyermek közösségbe kerül. Az elváláskor miért sírnak az anyukák és miért a gyerekek? – ezekről is szó volt múlt pénteken a Kámoni Arborétum rendezvénytermében.

Tóth Kata

Aktuális témával indult útjára a Kedves szülők! programsorozat, amelyben gondolatébresztő, támogató beszélgetéseket kezdeményeznek szülőkkel, pedagógusokkal, szakértőkkel az alapítók, Halász Imréné, a szombathelyi Vadvirág óvoda vezetője, valamint Takács Dóri és Korcsmáros-Kánnár Edina óvodapedagógusok. Pénteken két vendéget üdvözöltek: Vörös-Takács Márta szülőként mondta el a tapasztalatait és kérdezett, Andor Eszter családterapeuta, kineziológus és kétgyerekes anyuka minőségében is válaszolt a szülőkben felmerülő (sokszor kimondatlan) kérdésekre, amikor gyermekük közösségbe kerül.

Mikor menjen a gyermek közösségbe és mikor válik aktuálissá, hogy a bölcsőde-, óvodakezdésről beszéljünk? Halász Imréné Krisztina ezzel kapcsolatban azt említette: míg régen szinte társadalmi elvárás volt, hogy a gyermek hároméves koráig az édesanyjával otthon maradjon, ma az anyukák nem egyszer karriert építenek vagy egy jó lehetőség reményében előbb állnak munkába. A család adja meg a biztonságot, amire egy gyermeknek szüksége van 3 éves korig, ám a bölcsődei kisgyermeknevelők szakképzett emberek, türelmesen megvárják, amíg egy gyermek beszokik a közösségbe, mondta. A beszoktatás és a befogadás közti különbséget is tisztázta. Az utóbbi lényege: a pedagógusok megismerik a szülőt és a gyermeket, és ez alapján illesztik be a csoportba. A bölcsiben ezt családlátogatás előzi meg. Az óvodában a belépés előtt szülői értekezleten és a nyílt napokon lehet ismerkedni az óvodapedagógusokkal. Itt is figyelnek a gyermek személyiségére, a cél mindkettőnél az, hogy a gyermek biztonságban érezze magát. Nagyon fontos a bizalom: ha nincs meg, azt a gyermek is érzi, hívta fel a figyelmet. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy olyan óvó nénit válasszunk, akiben mi magunk bízunk, akiről azt érezzük, hogy meg tudja teremteni a biztonságos, szeretetteljes, empatikus légkört, amelyben a gyermek személyisége fejlődni tud.

Korcsmáros-Kánnár Edina a felkészülést, gyermek és szülő közös érzelmi hangolódását emelte ki: mondjuk el a gyermeknek, hogy barátokra tud majd lelni, a felnőttek segítik és azt is, hogy amíg ő bölcsiben vagy oviban lesz, mi mit csinálunk.

Először a kisgyermek az anyukájával együtt játszik az oviban, a pedagógus közben bizalmi kapcsolatot alakít ki velük. Ahogy a gyermek kezd feloldódni, egyre kevesebb időt tölt az anyuka a csoportban, végül otthagyja a gyermekét. Először egy délelőttre, azután a gyermek ott alszik az oviban. Ez az időszak mindenkinél más ütemű.

Vörös-Takács Márta úgy kezdett: nem tipikus példa az övüké. Ahogy nőtt a gyermeke, egyértelmű lett, hogy óvó nénit és nem óvodát kell választania. Első körben gondolatban a körzetes ovit „kivették a kalapból”, megnézték az összes többit. Az interneten böngésztek sokoldalas ismertetőket, majd az intézmények pedagógiai programjára, „filozófiájára” koncentráltak. Háromra szűkült a kör, két ovi nyílt napjára jutottak el, köztük volt a körzetes ovi is, végül az lett a befutó. Egy pedagóguspárost „néztek ki” maguknak, hozzájuk kerültek. A bizalom tökéletesen kialakult a befogadási időszakban. Három-négy hét kellett, hogy minden helyre billenjen. (Kiderült: a kisfiának minden reggel 2 percre volt szüksége, amikor az óvó néni egyedül őt kísérte be a csoportszobába.)

Mennyire jellemzi Márta szülőtársait ugyanez a hozzáállás, alapos tájékozódás? – kérdezte Takács Dóri. Kiderült: egyáltalán nem. Az óvodavezető szerint nagyon pozitív, ha a szülők elolvassák a pedagógiai programot, meg akarják ismerni a pedagógusokat és kérdeznek, hiszen így áramlik az információ. A gyermeknevelés partnerség a gyermek érdekében, ezt tartsuk szem előtt.

Andor Eszter hozzáfűzte: nem attól óvodaérett egy gyerek, hogy elmúlt 3 éves, hanem hogy a kötődése „rendben van”. Ha ez egészséges és kellően előkészítjük az ovikezdést (amit megígérünk, ahhoz tartjuk magunkat, ezzel építve a biztonságot), akkor, ha a gyermekünk bemegy a csoportba, tudja, hogy anya visszajön érte. Jó intézményt válasszunk, amelynek jó a vezetője, erre is figyelmeztetett. Ha pedig nem felel meg a pedagógus attitűdje, merjük azt jelezni. Sok múlik az egymás közti kommunikáción. Még egy dolog: a beszoktatás legyen az anyáé. Ha meg tudja oldani, vegyen ki szabadságot erre az időszakra. A szülői létben is mérföldkő az, ha a gyermek közösségbe kerül, új feladatok adódnak: legyen közös teher és közös öröm, javasolta. Mindenkinek megpróbáltatás, ha a gyermek közösségbe kerül, de ne dimenzionáljuk túl, „ne feszüljünk rá”, hiszen a túlóvás, túlféltés se jó, tette hozzá. Azt se erőltessük viszont, hogy „szuper lesz minden az oviban”, engedjük, hogy véleménye legyen és azt kimondhassa. Próbáljunk érte minél korábban menni délután, „érkezzünk meg”, teremtsünk nyugodt közeget otthon. Az apák jelenlétét is hangsúlyozta.

Halász Imréné is megerősítette: amíg a gyermekünk az óvodában van, rengeteg inger éri. Miután érte jön a szülő, ne erőltesse még a közös bevásárlást, legfeljebb egy játszóterezést iktassanak be, menjenek haza nyugalomban. Korcsmáros-Kánnár Edina még arról az időszakról beszélt, amikor már kialakult a bizalom gyermek és óvodapedagógus között: nem egyszer ilyenkor az anyában megfordul: „Én már nem is kellek neki?” A cél, hogy szereteten alapuló kapcsolat jöjjön létre az óvodában is: inkább örüljünk, hogy a gyermekünk jó kezekben van. Ha néha nehéz is megélni, ennél többet nem is kívánhatunk szülőként. Andor Eszter még arra vonatkozóan adott tanácsot, ha egy anyuka fakad sírva a búcsúzáskor: „Nem baj, ha sírunk. Meg lehet mutatni az érzelmeket, de törekedjünk a pozitív megerősítésre. Mondjuk el a gyermekünknek, milyen nagy dolog az életünkben, hogy ő elkezdi a bölcsit/ovit.

A Kedves szülők sorozat havonta 1-2 alkalommal tervezi a jelentkezést. Legközelebb szeptember 10-én az apák szerepét járja körül a családban Apa, a szuperhős?! címmel.

Kiemelt képen: Andor Eszter, Vörös-Takács Márta, Halász Imréné, Korcsmáros-Kánnár Edina és Takács Dóri a Kámoni Arborétum rendezvénytermében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában