múltidéző

2021.09.05. 07:00

Negyven évvel ezelőtt számos iskolát bővítettek és három újat adtak át Vas megyében

Az ezt követő éveben további 45 iskola korszerűsítését célozták meg, és a napköziben felvehető gyerekek számát 41 százalékról 53-55 százalékra tervezték emelni.

VN

Fotó: VN-archív

1981-ben húszezer ember élt a Derkovits városrészen, amelynek harmadik általános iskoláját avatták fel negyven évvel ezelőtt. Határidőre 49 millió forintért készült el az új oktatási intézmény, amely a lakóházak, tömbök között meghúzódva közel volt a tanulók lakóhelyéhez. A 16 tantermes általános iskolában 210 elsős kezdte meg a tanulást. Ezzel együtt nyolcszáz diák és 47 pedagógus számára szólalt meg a csengő a Váci Mihály iskolában. Öt falu – Csákánydoroszló, Ivánc, Felsőmarác, Hegyhátszentmárton és Kemestaródfa – gyerekei számára is igazán korszerű, nyolc tantermes általános iskolát avattak 1981-ben Csákánydoroszlón. Ez folytatása volt az 1978 szeptemberében megtartott iskolaavatásnak: akkor az első ütemben csak az elkészült négy új tantermet avathatták, negyven évvel ezelőtt viszont az egész iskolakomplexumot.

Nem csupán tantermekről volt szó, az iskola tágas előadóteremmel, könyvtárral, szertárakkal és egyéb helyiségekkel is kiegészült. A kommunális költségekkel együtt tízmillió forintba került. 1981. augusztus 30-án másik két község is ünnepelt: iskolaavatás volt Gencsapátiban. A helyiek és Perenye lakói örültek együtt. Gencsapátiban nyolc tantermes iskola készült el, ezt évek óta várták a szülők, gyerekek és pedagógusok. Miközben a múlt század elején két tanterem is elég volt az elemi ismeretek átadásához, 1981-ben 350 gyerek korszerű oktatásáról, kényelmes elhelyezéséről tudtak gondoskodni Gencsapátiban.

A 25 millió forintért elkészült iskola nyolc tanteremmel, négy kiegészítő szobával, orvosi rendelővel, 400 adagos konyhával fogadta a tanulókat. A napközibe 120 gyereket tudtak felvenni. Szükség volt a régi iskolaépületre is, az alsó tagozatos osztályok ott tanultak. Ebben az évben a gyermek otthon lakói elsőtől ötödikig együtt tanultak a gencsi és a perenyei gyerekekkel.

Kiemelt képen: A Derkovitson kevésnek bizonyult a két iskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában