Emlékhely

2021.09.01. 14:00

Öt méter magas kereszt a kámi szőlőhegyen – fotók

Az 52. eucharisztikus világkongresszus magyarországi rendezésének alkalmából öt méter magas, vörösfenyőből készült emlékkeresztet állított a Szombathelyi Erdészeti Zrt. A Jeli Arborétumba vezető út mellett, Kám szőlőhegyének tetején áll az új emlékhely. A keresztet és a mellette álló, Szent Józsefet és a Fájdalmas Szűz­anyát ábrázoló szobrokat tegnap püspöki szentmisén avatták fel.

Gyöngyössy Péter

Különleges eseményre gyülekeztek tegnap délelőtt az emberek a 8. számú főútról a Jeli Arborétumba vezető úton. A dombtetőn, ahol nemrég bozót szegélyezte az utat, most páratlan panorámát nyújtó kis tér alakult ki, ahonnan egészen az Alpokig ellátni. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. itt állította fel az ötméteres, vörösfenyőből készült keresztet.

– A kereszt az élet fája – mondta dr. Székely János megyés püspök az emlékhely megáldása alkalmából tartott szentmisén. – A keresztből élet fakad, gyümölcsöket hoz. A keresztből Isten szeretete árad a világra, az ő kegyelme, áldása. Jézus keresztjének leghatalmasabb gyümölcse az Eucharisztia, az élet kenyere, amely életet ad a világnak. A kereszt arra tanít, hogy nem önmagunknak és nem önmagunkért kell élnünk. Az emberi élet igazi célja, hogy ajándékká tegyük a napjainkat és az életünket – hangsúlyozta a püspök.

Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az 52. eucharisztikus kongresszus alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére, dr. Nagy István agrárminiszter támogatásával megerősítve, az erdőkért felelős államtitkárság irányításában a 21 állami tulajdonú erdészeti zrt. az ország minden megyéjében öt méter magas fa emlékkereszt felállítására kapott felkérést. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. által Kám határában felállított kereszt kelet–nyugati tájolású, a talppontján áthaladó hosszúsági kör éppen metszi Csénye határában az újszülöttek erdejét. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke beszédében emlékeztetett, hogy az útszéli feszületek állításának több évszázados hagyománya van. A kereszt közvetíti az energiát ember és Isten, Isten és ember között.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára az ünnepségen elmondta, hogy a magyar erdők évezredek óta a lelki feltöltődés helyszínei. Ezért határozta el az Agrárminisztérium – a Miniszterelnökséggel karöltve –, hogy erdei keresztek felállításával járul hozzá az eucharisztikus kongresszushoz.

A kongresszus jelmondata: „Minden forrásom belőled fakad.” A most felállított emlékkeresztet olyan jelnek szánják, amely jövőben minden erdőjáró, minden látogató figyelmét az élet forrásának fontosságára irányítja.

Kiemelt képünkön: Az emlékhelyet dr. Székely János megyés püspök áldotta meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában