zarándoklat

2021.09.21. 07:00

Perenyén az ősök fogadalmát teljesítik az idén is

Őseik fogadalmát teljesítve szeptember 26-án, vasárnap már 172. alkalommal indul fogadalmi zarándoklat Velembe.

Vas Népe

20190929 Perenye Százhetvennyolcan tették meg az idei perenyei fogadalmi zarándoklatot és rengetegen jöttek a püspöki szentmisére a Szent Vid-kápolnához. Ötven éve elfeledett hagyományt is felelevenítettek az idei út végén. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: VN-archív

1849-ben a faluban tragikus kolerajárvány pusztított, melynek 35-en estek áldozatul. A perenyeiek a ragály elmúlásáért imádkozva elzarándokoltak a Szent Vid-kápolnába. A közösség fohásza meghallgatásra talált: a faluból eltávozott a gyilkos kór, miközben több közeli községben még 1850- ben is szedte áldozatait. Ekkor tett fogadalmat a lakosság: minden évben gyalog elzarándokolnak a Szent Vid-kápolnába a Szűzanya iránti hálából. Azt is megfogadták: minden család részéről legalább egy személy részt vesz a búcsújáráson.

A Fájdalmas Szűzanya ünnepét követő második vasárnapon esedékes zarándoklat egyszer sem maradt el. A hívek Perenye, Fűtelek Major, Kőszegszerdahely, Velem útvonalon teszik meg a 26 kilométeres utat. Lehetőség van gyónásra, illetve az egyéni imaszándékok megfogalmazására is, amikért a közösség együtt fohászkodik.

Az idén újdonságként a kőszegszerdahelyi hívek is csatlakoznak a processzióhoz. A Szent Vid-kápolnában 11 órakor kezdődik az ünnepi szentmise. Miszori Zoltán szolgálata óta hagyománnyá vált, hogy a helyi plébános is a gyalogos zarándokokkal tart. Az idén pedig, a két évvel ezelőttihez hasonlóan dr. Székely János megyés püspök is csatlakozik a zarándokokhoz. A keresztalja hat órakor indul a perenyei Szent Ágotatemplomtól. A megyés főpásztor e szavakkal buzdít a zarándoklatra: – A perenyeiek nem hagyták, hogy a Szent Vid-kápolnához vezető utakat benője a fű. A diktatúra éveiben is, bármennyire tiltották is, mindig eljöttek ide, teljesítve őseik fogadalmát. Kívánom, hogy sokan vágjanak neki évről évre ennek az útnak! Éljék át újra és újra, hogy a sokszor kissé elgazosodó út, amely a szívünkben Isten felé vezet, újra megnyílik.

Kiemelt képünkön: A zarándoklat még soha nem maradt el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában