Frissen Vasból

2021.09.12. 15:15

Statio orbis – Lemaradt Ferenc pápa Hősök terén tartott ünnepi miséjéről? Most pótolhatja

A helyszínről a Győr-Moson-Sopron megyei hírportál élőben tudósított. Az eseményen részt vevő Olvasóinktól várjuk élménybeszámolóikat, fényképeiket az ünnepi istentiszteletről.

vaol.hu/kisalfold.hu

Ferenc pápa a hívek között ment végig a pápamobillal

Fotó: Huszár Gábor/Kisalföld

Ön is ott lesz az ünnepi istentiszteleten? Mesélje el nekünk élményeit, és várjuk fotóit is az eseményről a [email protected] email címre.

13:30 – Véget ért Ferenc pápa szentmiséje a Hősök terén

Az istentisztelet elején a magyar egyház ajándékként nyújtotta át a kongresszus missziós keresztjének kicsinyített mását. A Szentatya a prédikációjában kiemelte az eucharisztia fontosságát, hogy Jézus Krisztus mindig velünk van.jelen van a megtört kenyér és a bor színében. Ferenc pápa elmondta,: a kongresszus egy út vége volt, de egyben egy kiindulópont is, hogy megynyíljunk Isten felé. A szentmise után köszönetét fejezte ki a kongresszus szervezőinek. Mondatai végén pedig anyanyelvünkön szólt a hívekhez, és idézte himnuszunk első sorát: „Isten, áldd meg a magyart”.

12:23 – Ferenc pápa Szent István és Szent Erzsébet bátorságát és hitét emelte ki a zárómisén

Ferenc pápa a hívőkhöz fordulva azt mondta, engedni kell, hogy „a találkozás Jézussal az eucharisztiában átalakítson bennünket, ahogyan átalakította a nagy és bátor szenteket, akiket tiszteltek, mint Szent István és Szent Erzsébet is. (…) Csakúgy mint ők, mi se elégedjünk meg kevéssel: ne érjük be egy olyan hittel, amely csak a szertartásokból és az ismétlésekből él” . Az egyházfő megjegyezte, a NEK egy út végét jelenti, de „legyen még inkább egy kiindulópont”.

Ferenc pápa megtartja ünnepi miséjét Budapesten
Fotók: Huszár Gábor/Kisalföld

11:17 – Hamarosan kezdődik az istentisztelet

Ferenc pápa most érkezik vissza a színpad és az oltár közelébe. A színpad mögé kanyarodik be a pápamobil. Hamarosan kezdődik az istentisztelet, melyet Ferenc pápa mond a Hősök terén.

11:06 – egy kisbabát vett karjaiba a Szentatya

Az egyik szektor mellett egy családnál állt meg a Szentatya. Az apuka és felesége karjaiban is egy kisbaba van. A Szentatya magához engedi őket, az egyik kisbaba már Ferenc pápa karjaiban van. Akinek a fejére ad puszit. A tömeg hatalmas tapssal köszöni meg a Szentatya nyitottságát, és közvetlenségét.

11:00 – Ferenc pápa a hívek között

Ferenc pápa most lépett ki a Szépművészeti Múzeumból, és indul a pápamobillal a szektorok között. Lobognak a zászlók, a tömegben mindenki izgatottan várja a Szentatyát. A hívek énekelnek, sokan tapsolnak. Ferenc pápa folyamatosan integet, mosolyog, és üdvözli a híveket, akik hangos ovációval fogadják az egyházfőt. A pápamobil mellett közel 30 testőr gyalogol. Közben az oltárnál is készülődnek az ünnepi szentmisére.

Ferenc pápa a hívek között ment végig a pápamobillal

10:30 – Hamarosan indul a pápamobil

A kivetítőn egy rövid összeállítást lehetett látni, melyben Ferenc pápa fogadta a püspököket, és a vallási vezetőket. Az egyházfő fél órán belül indul útjára a pápamobillal a szektorok között, és üdvözli az összegyűlt híveket. A színpad mellett megszólalt az a több mint 2000 fős egyesített kórus, akik az ország minden tájáról, és a határon túlról érkeztek. A 80 énekkar, kórus között megyei kör is van, és a karnagyok között vezényel Katona Tibor győri karnagy is. Kodály Zoltán Budavári Te Deum művét éneklik, hangszeres kísérettel.

10:00 – Már üzemelnek a kamerák, készülnek az interjúk

Hatalmas sajtó érdeklődés övezi Ferenc pápa érkezését. A Műcsarnok mellett mozdulni sem lehet a sajtósok között, mobil, felépített stúdiókban már üzemelnek a kamerák, beszélgetések, interjúk készülnek a különböző televíziós társaságoknál. Közben a színpadon Pindroch Csaba színművész tett tanúságtételt, beszélt családjáról és vallásáról. Pár perce Tóth Gabi énekes köszöntötte a híveket, és az „Ó jöjj, ó jöjj üdvözítő” egyházi dalt énekelte a résztvevőknek.

Ferenc pápa Budapesten – A szentmise előtti készülődés a Hősök terén

9:25 – A Kisalföld munkatársai megérkeztek a helyszínre.

Az országból és a határon túlról is érkeznek a hívek. Zászlókkal, keresztekkel, mosolygósan, csoportosan vonulnak a belváros utcáin, és keresik a számukra megfelelő belépési kaput. Sok autóval nem találkozhatunk a környéken, a regisztrált hívők is gyalog, valamint tömegközlekedéssel közelítik meg a szentmise helyszínét. A Hősök terén már zajlanak a programok, kulturális műsorok, beszélgetések zajlanak. Jelenleg Kubik Anna színművésznő szól az emberekhez, beszél hitéről, mesél vallási élményeiről.

Érkeznek a hívek Ferenc pápa miséjére

8:00 – A Kisalföld munkatársai hamarosan megérkeznek a fővárosba. Folyamatosan frissülő cikkünkben kövessék figyelemmel Ferenc pápa szentmiséjét.

7:54 – Ferenc pápa megérkezett Budapestre

A pápai gép Horvátországon keresztül tette meg az utat, nyolc óra előtt érkezett meg Ferihegyre.

Az Alitalia légitársaság gépén az egyházfőt több mint hetven nemzetközi tudósító kíséri, közöttük öt magyar újságíró van – mondta Matteo Bruni szentszéki szóvivő.

A pápa bejelentette, hogy Pietro Marini érsek a NEK mostani zárómiséjén tölti be utoljára a vatikáni ceremóniamester tisztségét, mivel püspöknek nevezték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában