A kamara gazdálkodása stabil

2021.09.01. 07:00

Taggyűlést tartottak a vasi mérnökök, bepótolták az elmaradt díjátadót is

A vasi mérnöki kamara éves taggyűlésén a frissen megválasztott országos elnök is bemutatkozott, és most pótolták be a járvány miatt elmaradt díjátadót is.

Budai Dávid

A Vas Megyei Mérnöki Kamara kedden délután tartotta éves taggyűlését a Martineum Felnőttképző Akadémián. A résztvevőket a vasi kamara elnöke, Nádor István köszöntötte, aki a tavalyi év történéseiről is beszámolt. Ezek szerint 2020 végén 465 aktív státuszú tagot, illetve 211 felelős műszaki vezetőt, műszaki ellenőrt tartottak nyilván. Az elnökség kilencszer ülésezett és összesen 49 határozatot hozott. Már tavaly márciusban beigazolódott, hogy a kamara elektronikus kapcsolattartásra való korábbi törekvése hasznos volt. Ennek segítségével a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején a kamarai adminisztrációban azonnal, minden zökkenő nélkül át tudtak állni a személyes kapcsolattartásról a home office üzemmódra. Szakmai továbbképzést öt alkalommal tíz mérnöki szakterület számára tartottak, amelyeken összesen 436-an vettek részt. A járvány miatt a kamara kapcsolata az egyetemmel, a Közlekedéstudományi Egyesülettel és a Magyar Hidrológiai Társasággal is némileg visszaesett, miközben a multikkal sikerült az együttműködést szorosabbra fűzni. A kamara pénzügyi háttere a fegyelmezett, pontos, takarékos gazdálkodásnak köszönhetően stabil maradt, egy miniszterelnökségi pályázaton még kétmillió forint többletforráshoz is jutottak.

Az eseményen bemutatkozott Wagner Ernő okleveles építőmérnök, a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) nemrég megválasztott új elnöke, aki elmondta, jelentős változások várhatóak az MMK életében. Például rövidesen megváltozik a kamara alapszabálya, amelynek előkészítésében a megyei kamarák delegáltjaként Nádor István is részt vett. Az országos elnök ismertette, döntés született arról, hogy a háromszáz főnél kisebb tagozatok, mint amilyen az egészségügyi-műszaki, az akusztikai, a vegyészmérnöki és a bányászati tagozat, megszűnnek, a jövőben más tagozatokba integrálódnak. Csökken a választmány létszáma is, annak nem lesz tagja sem az elnök, sem pedig az elnökség. Fontos célja a kamarának továbbá, hogy amint erre lehetőségük adódik, megszüntessék a kamarai székházra vonatkozó előnytelen bérleti szerződést, és végre saját fellegvárat alakítsanak ki.

Mivel a koronavírus-járvány miatt elmaradt, ezért most adták át a tavalyi év kitüntetéseit is. Lőrincz Csaba okleveles építőmérnök posztumusz Bodányi Ödön-díjat kapott, a díjat lánya, Lőrincz Katalin vette át, Bodányi Ödön-díjat kapott Lukács Ernő okleveles építőmérnök is. Kiemelkedő Mérnöki Munkáért díjban részesítették Füle Ernő és Kovács Imre okleveles építőmérnököket, valamint Kozma Zoltán építőmérnököt, a Vas Megye Fiatal Mérnöke elismerő oklevelet pedig Déri Tamás okleveles építőmérnöknek ítélték.

Kiemelt képünkön: Nádor István és Wagner Ernő a szombathelyi taggyűlésen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában