Társadalmi munka

2021.09.23. 07:00

Társadalmi munkában tették rendbe a gyaloghidat Velemben

A Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület kézművesközössége rendhagyó feladatra vállalkozott a napokban: felújította a Szerdahelyi-patakon átívelő gyaloghidat, amin át megközelíthető a Stirling-villa és a műhelyrendszer.

Merklin Tímea

Az utóbbi években a fahíd tartószerkezete a gombásodás következtében úgy megroppant, hogy használata balesetveszélyessé vált. Az egyesület tagjai Bakos László polgármesternek megígérték, hogy társadalmi munkában megerősítik a Velemi Gesztenyenapokra a híd tartószerkezetét, az elkorhadt elemeit újakra cserélik, hogy ismét használatba vehessék a község lakói és a Velembe látogató vendégek.

Taródi Lajos, az egyesület elnöke a közösségi oldalon is közzétette: a munkát elvégezték. Lapunk érdeklődésére elmondta: saját anyagokból dolgoztak, a funkcióhoz választották a tölgyfa elemeket. A korábbi verzió bükkfából volt, nem csoda, hogy elkorhadt, mert nem bírta a párás levegőt. A bükkfa anyag nem időjárásálló, külső térben a gombák és rovarok is könnyen károsítják. Gőzöléssel jól hajlítható, ezért a hajlított (például tonett) bútorok gyártásának legfontosabb alapanyaga.

A szabad ég alatt tartósan megmaradó anyag a tölgyfa, ebből készülnek például a székelykapuk, a kopjafák, a kapuoszlopok is. Ez már nem az eredeti híd volt, hanem annak egy pótlása, az eredetit is ők készítették – a lelküket is beletették, ahogy Taródi Lajos fogalmazott –, és szeretnék majd azt újrakonstruálni, legkésőbb az egyesület ötvenedik születésnapjára, amely 2025-ben lesz esedékes. Remélik, hogy tudnak hozzá pályázati forrást nyerni.

A gyaloghíd felújítása a kézművesek társadalmi szerepvállalását is jelenti, ez a hozzájárulásuk a falu közösségi életéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában