szomorú statisztika

2021.09.28. 07:00

Szomorú: sok áldozatot követeltek idén a vasi utak

Vas megyében az év első felében még kedvezőek voltak az adatok, azóta viszont sok tragikus baleset történt.

Budai Dávid

Fotó: Horváth Balázs

A járványügyi korlátozások folyamatos feloldása, valamint a hónapról hónapra erősödő, az egy évvel korábbinál intenzívebb gépjárműforgalom következtében féléves összevetésben is több idén a baleset, mint tavaly, de a KSH második negyedévről szóló adatait böngészve már kifejezetten elkeserítőek a számok. Áprilisban, májusban és júniusban összesen 3736 személyi sérüléssel járó baleset történt, ami 19%-kal több, mint 2020 azonos időszakában, 2019-hez viszonyítva viszont 14%-kal kevesebb lett a baleset. A halálos kimenetelű szerencsétlenségek száma 46%-kal nőtt 2020 második negyedévéhez képest, a könnyű sérüléssel járóké 23, a súlyos sérüléses baleseteké 7,8%-kal emelkedett.

A vizsgált időszakban 40%kal többen haltak meg az utakon, mint egy évvel korábban. A 113 elhunyt mellett 1224-en súlyosan, 3624-en könnyen sérültek meg. A balesetek döntő többsége a járművezetők hibája miatt következett be, ezen belül a leggyakoribb ok (31%) továbbra is a sebesség nem megfelelő megválasztása volt. 334 balesetet okoztak ittasan, 8,2%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az autópályákon 62%kal több, összesen 110 baleset történt, amelyekből egyedül a halálos kimenetelűek száma

csökkent. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma az átlagosnál is nagyobb mértékben, 2,4-szeresre nőtt, miközben a könnyű sérüléssel járó baleseteknél is 47%-os növekedés figyelhető meg.

Az autópályákat vizsgálva, száz kilométerre vetítve átlagosan 5,7 baleset jutott, fajlagosan a legtöbb (19,4) az M1-esre, a legkevesebb (2,3) az M6-osra. Megyei viszonylatban száz kilométer útszakaszra vetítve Komárom-Esztergom és Pest megyében volt a legtöbb baleset (2,3, illetve 2,1). A legkevesebb fajlagosan Tolna (0,5) és Bács-Kiskun (1,0) megyében történt, míg Vas megyében 1,4 ez a szám, amivel nagyjából a középmezőnyben vagyunk. Amennyiben a féléves vasi adatokat nézzük, tavalyhoz képest minden mutatóban jelentős javulás figyelhető meg, sajnos azóta sokat romlott a helyzet. Májusban és augusztusban is volt olyan nap, amikor egymástól függetlenül két-két halálos baleset is történt.

A nyár utolsó hónapja ráadásul különösen tragikusan alakult, négy balesetben négyen haltak meg. Megyénkben tavaly tíz baleset végződött tragédiával, miközben idén eddig szigorú értelemben véve hét közúti szerencsétlenség történt, de mivel az egyik májusi ütközés vétlen sofőrje később a kórházban életét vesztette, tovább nőtt a szomorú lista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában