Verseny

2021.09.09. 07:00

Több mint hatvan pálinkát kóstoltak Jánosházán

Nem volt még olyan sok nevező a jánosházi pálinkaversenyre, mint az idén. Az Almanaphoz kapcsolódó verseny bírálatát tegnap tartották.

Bakos Ágnes

– Összesen 67 minta, nagyjából kétharmad rész az almatermésű, de van még naspolyapárlat is – nézte át a nevezetteket Komondiné Marton Melinda, a Millennium Polgári Egyesület elnöke. Az idén az egyesület vállalta az Almanaphoz kapcsolódó pálinkaverseny koordinálását, fogadták a nevezéseket, és vezették le a tegnapi kóstolást. A polgármesteri hivatalban gyűltek össze a szakértők, számozott párlatokat kaptak, kóstoltak és bíráltak, természetesen a szigorú bírálati szabályok szerint. Vasvári, győrvári, vönöcki, karakói, nemeskeresztúri, sárvári, káldi párlat mellett visszatérő versenyző a Pannonhalmi Pálinkárium is – mutatta Komondiné Marton Melinda. Többféle pálinkát küldtek a győri likőrgyár Pannonhalmi Pálinkáriumából a versenybe, amelyre a korábbi években félszáz körül volt a nevezett párlatok száma. Külön bírálták az ágyas pálinkákat, és háromféle likőr is érkezett, azok is külön kategóriában kapnak elismerést majd az Almanapon, amit szombaton tartanak.

Az egész napos rendezvény egyik délutáni eseménye lesz a verseny eredményhirdetése, szakmai tanácsokat kaphatnak majd a minősítés mellé a nevezettek. A verseny legnehezebb részén, vagyis a tegnapi maratoni kóstoláson ismét túrós pogácsa segítette a zsűritagokat – talán anélkül nem is vállalták volna a bírálatot. Ugyanis az előző években annyira megszerették, hogy már el is várják a házi sütésű kísérőt a párlatok mellé, ahogy az egyik bíráló fogalmazott: „alsó hangon világbajnok” a túrós pogácsa, ami a jánosházi pálinkaversenyt kíséri.

Kiemelt képünkön: Buti Mónika kóstol a jánosházi pálinkaversenyen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában