szabályozás

2021.09.07. 14:00

Melyik állat mit ehet? – Új európai uniós rendelet a takarmányozás szabályairól

Augusztus 17-én jelent meg az Európai Unió Bizottságának új rendelete, amely módosítja a prémes állatoktól eltérő, nem kérődző haszonállatok állati eredetű fehérjével való takarmányozásának tilalmát. A rendelet szeptember 7-én lép hatályba.

Tóth Judit

De miről is szól pontosan ez a szabályozás? Horváthné dr. Sélley Erzsébet, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály vezetője, megyei főállatorvos elmondta, hogy a módosítás a rendeletben előírt követelmények teljesülése esetén engedélyezi a sertésfélékből származó feldolgozott állati fehérje baromfitakarmányban való felhasználását, illetve a baromfiból származó feldolgozott állati fehérje sertésfélék takarmányában való felhasználását. A sertéseredetű feldolgozott állati fehérjét tartalmazó takarmánykeveréket előállító létesítmény kizárólag baromfinak, víziállatoknak, prémes állatoknak szánt takarmányokat állíthat elő, a baromfi-eredetű feldolgozott állati fehérjét tartalmazó takarmánykeveréket előállító létesítmény pedig kizárólag sertésféléknek, víziállatoknak, prémes állatoknak gyárthat takarmányt.

A megyei főállatorvos hozzátette, hogy a rendelet hatálybalépését követően engedélyezett a tenyésztett rovarokból származó feldolgozott állati fehérje baromfi- és sertésfélék takarmányában való felhasználása is. A feldolgozott állati eredetű fehérjét – például húslisztet – tartalmazó takarmány előállítása engedélyköteles, a tevékenységet engedélyeztetni kell a telephely szerint illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc- biztonságért felelős szervezeti egységénél. A takarmány címkéjén fel kell tüntetni, hogy mely állatfajból származó állati fehérjét tartalmaz: Például ilyen módon: „Sertésfélékből származó feldolgozott állati fehérjét tartalmaz – nem használható haszonállatok takarmányozására, kivéve tenyésztett víziállatok, prémes állatok, baromfi.”

Heves és Nógrád megye után itt van a legkevesebb sertés. Vilics András a Körmendhez tartozó városrészen, Felsőberkiben lakik, tizennégy 120 kilós süldője van. Azt mondja, a településrészen rajta kívül még két háznál vannak sertések. András a szabályokat betartva takarmányoz, hiszen csak így lesz szép és egészséges állatállománya.

Kiemelt képen: Vilics András, a Körmendhez tartozó Felsőberki városrészen tart sertéseket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában