Az asztalosmester háza

2021.09.29. 07:00

Új közösségi teret adtak át Döröskén

Új közösségi teret adtak át, melyet a Magyar falu program támogatásával alakítottak ki a településen. Négy éve önerőből megvásárolták, most pedig felújították azt az épületet, mely egykor a helyi asztalosmesteré volt.

Gyöngyössy Péter

20210925 Döröske A közösségi ház avatója Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Képen: Dománé Tóth Erika, Döröske polgármestere és V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő vágja át a szalagot

Fotó: Szendi Péter

Szombat késő délután sokan gyűltek össze Döröskén, az egykori asztalosmester házának udvarán. Az épületet négy éve vásárolta meg az önkormányzat. A pajtában már korábban helyet kapott a híres, 200 darabból álló mérleggyűjtemény. Az épület felújítását a Magyar falu program csaknem 8,5 millió forintos támogatása tette lehetővé. Mindezt már Dománé Tóth Erika polgármestertől tudtuk meg, aki azt is elmondta, hogy eredeti formájukban újították meg az asztalosmester által készített nyílászárókat és bútorokat. A ház első felét turisztikai célra szeretnék hasznosítani, a második fele pedig közösségi térként szolgál majd. További nyertes pályázatok teszik lehetővé, hogy hamarosan kültéri színpad és kemenceház is épülhet.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő avatóbeszédében arról beszélt, a közösségi terek nagy változáson mentek keresztül az elmúlt évtizedekben. Új igényként jelent meg, hogy a falu kitüntetett pontja legyen egy olyan hely, ahol sűrítve bemutatható a település története, építészeti kultúrája, iparosélete. Egy ilyen létesítmény legfőbb értéke mégis az, hogy helyet ad a találkozásra.

Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei igazgatója elmondta: a település erejét az mutatja, hogy lakói összefogtak és saját kétkezi munkájukat is hozzátették a támogatáshoz.

Kiemelt képünkön: Nagy Gábor Sándor plébános, Éles Krisztina, V. Németh Zsolt és Dománé Tóth Erika az avatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában