Frissen Vasból

2021.09.29. 15:30

Újrafestik a kéktúra útvonalát – Egyházasrádócon találkoznak majd a Vas megyei csapatok

Felújítják a kék­túra útvonalát országszerte, a kezdeményezéshez Vas megyében is csatlakoztak, újrafestik a tájékozódást segítő jeleket.

Vas Népe

20210913 Egyházasrádóc Kéktúra jelzés festése Képen: Katona Péter. Sakura Egyesület vezetője Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A Magyar Természetjáró Szövetség finanszírozásával újítják fel az országos kéktúra kört, Vas és Zala megyében Bogáti András és Katona Péter festi a jeleket a társaival. – A túrajelzések azért vannak felfestve, mert ez egy jó megerősítés a térkép- és GPS-használat mellett. Ha erdőbe, terepre megyünk, a túraöltözet feltűnő legyen. Nem az a cél, hogy beolvadjunk a környezetbe, hanem hogy lássanak minket a vadászok, vagy megtaláljanak minket, ha mentésről van szó – mondta Bogáti András, akinek ellenőrzése alatt körülbelül 100 kilométer kéktúraútvonalat újítottak fel, 60 kilométer újrafestésében maga is részt vett.

Katona Pétertől megtudtuk: körülbelül 80 kilométer útvonal jelzését festette újra olykor segítséggel, olykor egyedül: Körmend környékén Kisrádóc és Rádóckölked között, Nádastól Vaspörig, Göcsejben a Dél-Dunántúli Kéktúrát, a Vashegyen kisebb átkötő szakaszokat.

A magyarországi természetjárók célja, hogy egy napon végigjárják az országos kék kört, ami 15-20 kilométeres szakaszokra van osztva, amelyeken túravezetők visznek csoportokat október 9-én egyszerre indulva, ennek előzménye, hogy újrafestik országosan a jeleket. Az ötlet egyben Guinness-rekord-kísérlet lesz, hiszen több mint 2500 kilométert mennek ugyanazon a napon a részt­vevők.

Bogáti András a Szombathely–Ják–Egyházasrádóc szakaszt viszi, Szarvaskendtől Egyházasrádócig pedig szembejön egy másik csapat, amit Katona Péter vezet, és 14 órakor találkoznak a rádóci művelődési háznál. A falu mindkét végén felállítanak egy információs pultot, amin a falu története és a helyi mezőgazdasági élet mozaikcsempéken látható.

A túrázók őshonos fát ültetnek, táblával jelölik; az „Ültess te is gyümölcsfát!” jegyében. A mozgalom szintén Bogáti András kezdeményezése volt hét éve, amikor 100 éves volt a Magyar Természetjárás és 40 éves a Magyar Madártani Egyesület. Azóta több ilyen fa van már a kék körön.

Kiemelt képünkön: Katona Péter és Bogáti András az egyik egyházasrádóci fánál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában