Frissen Vasból

2021.10.06. 07:00

A celli kisfiú életmentő műtétje után egy sterilszoba is kell – Olvasóink segítségét kérik

Az életmentő szívműtétet az óvodáskor végéig el kell végezni, ehhez azonban egy sterilszobára van szükség. Ismét olvasóinkhoz fordul Robika családja, építőipari szakemberek jelentkezését várják.

Budai Dávid

Fotós: © Szendi Péter

Fotós: © Szendi Péter

Robikának sürgősen szüksége lenne a sterilszobára, de önerőből ezt a család képtelen előteremteni, most ismét a Vas Népe olvasóiban bíznak, hiszen nem először kérnek tőlük segítséget. Olvasóink alig több mint egy éve ismerhették meg a 2018 májusában született Iván Robika történetét, aki koraszülöttként, betegen, szívében három lyukkal jött a világra. Szülei mindig igyekeztek megadni neki mindent, de a kezelések, gyógyszerek és utazások állandó költsége lassan kimerítette a családi kasszát.

Pedig a pénzre nagyobb szükségük lett volna, mint valaha, időközben ugyanis megörököltek egy romos házat. Mivel mostani lakóhelyükről előbb-utóbb menniük kell, elhatározták, a lerobbant ingatlant otthonná varázsolják.

Idén januárban számoltunk be újra a fejleményekről, akkor már javában a ház felújítása volt napirenden, amibe gyakorlatilag egy fillér nélkül vágtak bele. Az elmúlt nyolc hónap ezért aztán igazán mozgalmas volt, olvasóink és a barátok segítségével sikerült kicserélni az ablakokat, Robika szobájában elkészült a gipszkartonozás és az öreg ház falainak megerősítésére szolgáló vasakat is már beépítették, de a fürdő és a konyha teljesen hátravan még. Cserélni kell a bejárati ajtót is, persze jó volna egy használt is.

A januári álom, hogy a karácsonyt már itt töltik, elúszni látszik, hacsak nem érkezik újabb segítség. A család minden pénzügyi és tárgyi felajánlásnak örül, de amire most leginkább szükségük volna, az a kőművesmunkához, a vízvezeték-szereléshez és a gipszkartonozáshoz értő szakember. Amit tudnak, megcsinálnak maguk, de a szakértelmet kívánó feladatokban segítségre szorulnak, és híján vannak a szabad perceknek is.

Robika édesapja, Iván Róbert, korábban a vírushelyzet miatt nehéz helyzetbe került, elvesztette állását, most azonban már újra van munkája, az állattenyésztésben helyezkedett el. Robika anyukája, Kiss Ibolya pedig minden reggel négykor kel, hogy a Vas Népét kézbesítse előfizetőinknek. Amikor párja reggel hétkor munkába megy, már újra otthon van, indul a nap és az mindenestül Robikáé, aki huszonnégy órás felügyeletre szorul, hiszen közösségbe továbbra sem mehet, orvosai minden fertőzéstől féltik, ennek ellenére a foglalkozásoknak köszönhetően sokat fejlődött az elmúlt időszakban.

Első ránézésre senki meg nem mondaná, hogy Robika beteg, mert aktív, érdeklődő, mindenre nyitott kisfiú, s miközben beszélgetünk, égig érő tornyokat épít építőkockákból, ki-be szaladgál a házba, kezünkbe apró játékfigurát nyom. Ibolya azonban azt meséli, sokkal fáradékonyabb kortársainál, jelentősen el van maradva a beszédfejlődésben és enni is alig-alig eszik, többnyire csak a speciális tápszerét hajlandó lenyelni, mindez betegségének a következménye.

Az életmentő műtét elkerülhetetlennek látszik, azonban a biztonságos rehabilitáció miatt a már említett sterilszoba nélkül elképzelhetetlen a beavatkozás, márpedig annak meg kell lennie még az óvodáskor végéig. Kezd tehát szorítani az idő.

Amennyiben Ön is segítene, a lenti számlaszámra utalhat pénzt, ha pedig bármi mással, ruhával, élelmiszerrel, bútorral, építőanyaggal, vagy éppen szakértelmével járulna hozzá Robika és családja boldogságához, a [email protected] e-mail-címen veheti fel a családdal a kapcsolatot. Kiss Ibolya Magdolna Takarékbank Zrt.-nél vezetett bankszámlájának száma: 50453702-10079821. Közleményként, kérjük, azt írja: Adomány Robika megsegítésére.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/esely-ivan-robikanak-az-egeszseges-elethez-4306435/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/segitsunk-hogy-robikanak-legyen-otthona-sok-penzre-van-szukseg-a-romos-haz-felujitasahoz-4616110/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában