A falu ékszerdoboza

2021.10.05. 07:00

A hegyhátszentpéteri tájház születésnapján – 130 éve épült, összefogással mentették meg

A település különleges tájházzal büszkélkedhet, amely 130 éves.

Tóth Judit

A születésnapi torta megszegése. Balról Molnár Imre, szemben V. Németh Zsolt

Fotó: Unger Tamás

A falu ékszerdoboza a 130 éves tájház, amelynek gazdagon díszített festett fa homlokzata ritkaságszámba megy. Az épület születésnapján V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő Wass Alberttől idézett: Legnagyobb örökség, amit adni lehet az utódnak, az otthon. Egy ház, akármilyen ház.

A születésnapi torta megszegése. Balról Molnár Imre, szemben V. Németh Zsolt
Fotó: Unger Tamás

– Az épület mellett állva megérint bennünket a romlatlan világ szele, amelyre mindannyian vágyunk – tette hozzá. Prikler Szilvia, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának munkatársa kiemelte, hogy Magyarországon 194 tájház rendelkezik muzeális intézményi műemlék engedéllyel, de ennél sokkal nagyobb a tényleges szám, hiszen szinte minden településnek van tájháza vagy helyi értékeket bemutató épülete. Molnár Imre polgármester arról beszélt, hogy a tájház felújítása a rendszerváltás után kezdődött el.

– Nagy összefogás kellett ahhoz, hogy meg tudjuk menteni ezt az egyedülálló épületet. Népi építészeti bemutatófal is készült a ház mellett, remélem, hosszú távon is ilyen eredményesen megy majd a munka – fogalmazott.

Nagy Endre néprajzos muzeológus az ünnepi esemény végén szakmai vezetést tartott a tájházban és környező épületekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában