Zrínyi földjére is eljut

2021.10.26. 07:00

A Vasvári Játékszín Csengey-darabja bejárta a térséget, kilép a régióból

Csengey Dénes A Tejút lovasa című darabjának hétvégén már a 16. előadása volt, ami ilyen járványidőszakban nem kis teljesítmény, és meghívták – mert híre ment – a Kárpát-medencei fesztiválra, Komlóra, valamint a szlovéniai Lendvára.

Merklin Tímea

A Tejút lovasa: Bajor János – és a rendező, Gergye Rezső

Fotó: Szendi Péter

Csengey Dénes író, a rendszerváltó nemzedék egyik kiemelkedő alakja halálának 30. évfordulóján tűzte műsorára a Vasvári Játékszín A Tejút lovasát, amit a szerző fia, Csengey Balázs adott oda – csak nekik – feldolgozásra.

– Eleinte kétségek között voltunk, hogy ez a mélyen filozofikus, 70 perces mű miként tudja lekötni a nézőket egy aréna jellegű térben, ahol a nézők egymást is látják. De a negyedik-ötödik előadás után a visszajelzések alapján már bizonyosak voltunk benne, hogy mehetünk tovább a „Tejúton”. Többen azt mondták, úgy érezték, mintha egyenesen ott lennének a főszereplő Zrínyivel a sátrában – mondta Gergye Rezső, az előadás rendezője.

A Tejút lovasa: Bajor János – és a rendező, Gergye Rezső
Fotó: Szendi Péter

Játszották művelődési házban, tornateremben, iskolában, nyáron szabadtéren is, egy kismákfai magánbirtokon, a fák alatt, intim térben. Sokféle ember látta a 13 éves iskolástól a 81 éves, nyolc általánost végzett falusi néniig. Csipkereken még sírtak is a darab azon részén, amikor Zrínyi a felesége haláltusájáról beszél, hogy nem működött együtt a szív jobb és bal kamrája.

Ez egyébként az egyik olyan erős áthallás a mai korral, amiért a darabot szeretik, mindenki érti anélkül, hogy egy pillanatra is direkt politizálás volna. – Döbbenetes, hogy ez a mű a 70-es években íródott, 400 évvel ezelőtt játszódik, és azt az üzenetet hozza a mai kornak, hogy Európának össze kell fogni – fogalmazott a rendező.

A Tejút lovasa nehéz mű, mégis voltak olyan iskolák, ahol be merték vállalni a pedagógusok – Csehimindszeten és Püspökmolnáriban –, másutt teljesen elzárkóztak. De például Rumban kifejezetten kérik a Csengey-darabot. Legutóbb Zalaszentgróton a szerző fia, felesége és anyósa is ott volt az előadáson, elismerőleg szóltak róla. Csengey Balázs azt írta: „Boldog vagyok, hogy végre eljutottam az előadásra; megérte.” Bajor János alakítását látva még azt is felvetette, jó lenne hangoskönyvet készíteni édesapja művéből. Egy erdélyi turné is körvonalazódik, aztán Csáktornyára szeretnék vinni, Zrínyi földjére, Horvátországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában