Koronavírus-járvány

2021.10.13. 20:00

Aki szabályt szeg, elbocsátható – Az osztrák Egészségügyi Minisztérium szigorításra készül

Az osztrák Egészségügyi Minisztérium a munkahelyeken is bevezetné a 3G-szabályt. Azok, akik nem felelnek meg a szabálynak, súlyos következményekre számíthatnak: akár az állásukba is kerülhet, ha ki akarnak bújni a szabályozás alól.

Polgár Patrícia

Fotó: Shutterstock

A heute.at osztrák hírportál szerint az Egészségügyi Minisztérium október 15-étől szigorúbb „koronaszabályokat” vezetne be a munkahelyen. Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter elmondta, hogy a 3G-szabály a vállalkozások minden olyan alkalmazottjára, tulajdonosára és üzemeltetőjére vonatkozik, aki találkozhat kollégákkal vagy ügyfelekkel a munkahelyen. A szabálynak megfelelően számukra kötelező lesz vagy beoltatni magukat, vagy rendelkezniük kell olyan dokumentummal, ami igazolja, hogy felgyógyultak a koronavírusból, illetve negatívak a koronavírusra. A minisztérium tervezete szerint az igazolásokat a munkavállalóknak a munkahelyükön mindig maguknál kell tartaniuk. Mückstein kiemelte, hogy azoknak, akik nem felelnek meg a 3G-szabálynak a vállalatoknál, súlyos következményekkel kell szembenézniük: az igazoló dokumentumok bemutatásának megtagadásakor felettese a dolgozót fizetés nélkül hazaküldheti, sőt akár el is bocsáthatja.

Ezzel egy időben, a második Covid19-intézkedésekről szóló rendelet módosításával az Egészségügyi Minisztérium október 31-éig meghosszabbította a rendezvényekre és alkalmi piacokra vonatkozó hatályos előírásokat. Ezek szerint a százfős vagy annál nagyobb létszámú eseményeket továbbra is be kell jelenteni a kerületi közigazgatási hatóságnak, valamint ezekről megelőzési koncepciót is ki kell dolgozni, végrehajtani és kinevezni a rendezvényen egy „Covid-tisztviselőt”.

Az 500 vagy több ember részvételével megrendezett eseményeket engedélyeztetni kell. Ezenkívül a találkozókon össze kell gyűjteni a résztvevők elérhetőségeit. A 25 fősnél nagyobb rendezvények résztvevőire a 3G-szabály vonatkozik. Ezek a szabályok az alkalmi piacokra – köztük a karácsonyi vásárokra – is vonatkoznak. A szabályozás alól mentesítették azonban az „alkalmi értékesítési piacokat”: ahol az egyedi standoknál árukat, ételeket és italokat csak értékesítenek, de nem fogyasztanak. Ezeken a piacokon az FFP2 maszkokra vonatkozó követelmények zárt helyiségekben érvényesek; a 3G-ellenőrzés itt nem szükséges. Az új rendelet hétfőn délutántól érvényes.

Kiemelt képünkön: A 3G-szabály alól a munkavállalók sem mentesülnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában