A zene nyelvén

2021.10.05. 07:00

Alakulásuk 25. évfordulóját ünnepelték a Kőszegi Vonósok

Alakulásuk 25 éves jubileumát ünnepelték a Kőszegi Vonósok. Az emlékezés és a köszönet után a zene vette át a főszerepet szombat este a Lovagteremben: sárvári és somorjai barátaik közreműködésével adtak koncertet.

Tóth Kata

20211003 25 évesek a Kőszegi vonósok, Kőszeg, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

– Szép esténk lesz – Németh János festőművész-tanár üdvözölte így a vonósok műsora előtt Gerhard Krutzlert, a Kőszegi Művészeti Egyesület alelnökét. Igaza lett: a közel háromórás ünnepségen tapsból, örömkönnyekből, meglepetésből és persze muzsikából is jutott a zenészeknek és a közönségnek.

Miközben a háttérben vetített képeken követhettük a kőszegi vonósok negyedszázadának történetét, Scheer Bernadett koncertmester megköszönte azoknak a segítségét, akik lehetővé tették a zenekar megalakulását, létét és biztosították ehhez az összetartást. Nagy utat jártak be, sokat fejlődött hangszeres tudásuk, ezáltal hangzásuk. Széles repertoár áll rendelkezésükre. Mindenféle zenei stílusban kipróbálta magát az együttes és helyt is állt, mondta, majd kitartást, akaratot kívánt a folytatáshoz.

1996-ban Ágotha Zoltán alapította a zenekart – a Kőszeg zenei életében hiánypótló vállalkozást – Somogyi Györgyné Kati kezdeményezésére, vállalkozó szellemű fiatalok – a Budaker Gusztáv Zeneiskola tanárai, növendékei, a városban és közelben élő amatőr muzsikusok – közreműködésével. 1997 óta a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház művészeti együtteseként szerepelnek. Kati az alapító művészeti vezető távollétében olvasta fel annak visszaemlékezését az első tíz évről, említve az első szombathelyi szabadtéri fellépésüket, a Lovagteremben tartott KV(kávé)-koncerteken át a tavaszi, a templomi, az adventi és karácsonyi koncertekig, országos vonós kamarazenekari fesztiválokig. 2002-ben készült el az első önálló CD-lemez Kőszegi percek címmel. Fennállásuk 10. évfordulójára jubileumi hangversenyt adtak a Jurisics-várban és a Jézus Szíve plébániatemplomban.

Tóth Flóra vezetőségi tag arról beszélt, mi történt velük az elmúlt években és milyen érzés kőszegi vonósnak lenni. Amatőrök ők a szó műkedvelő értelmében, mondta és megemlítette a péntek esti próbák hangulatát, azt is, hogy hétről hétre fejlődnek, és hogy kimozdítva komfortzónájukból, bárhol bármilyen körülmények között, legyen az az utca, a várárok, a Napostető vagy az online tér, képesek muzsikálni. Idén nyáron felvették második CD-jüket. Mint mondta, helyi és Kőszegen kívüli zenekarokkal, énekesekkel, énekkarokkal, művészekkel is részt vettek már közös projektben. Sárvári, soproni és somorjai zenésztársaiknak külön megköszönte a közreműködést. – Az együttes egy nagy család. Uwe Scheer nemcsak a művészeti vezetőnk, hanem számos darab megírását és átírását, valamint nemzetközi kapcsolatainkat is neki köszönhetjük. Betti pedig nemcsak hangversenymestere, hanem motorja is a Kőszegi Vonósoknak. Energiája, kreativitása hajtja előre a zenekart – fogalmazott.

 

A folytatásban Básthy Béla polgármester gratulált ahhoz, hogy a Kőszegi Vonósoknak sikerült eredményesen, szórakoztatva, sokszor a közönséget bevonva teljesítenie a 25 évet. – Negyedszázad a történelemkönyvekben nem sok idő, egy civil szervezet életében azonban, amelynek az életét szervezni kell, jelentős időszak. A zenekar nemcsak saját hagyományát őrzi és gyarapítja, a 19-20. század fordulójának zenei öröksége felé is fordultak. A városnak örömöt, elmélyülést és műveltséget is adnak, átlépnek a koncerttermek falain és megtalálják partnereiket a város és az ország határain túl is – emelte ki.

Pócza Zoltán, a Jurisics-vár igazgatója a negyedszázaddal ezelőtti szellemi közeget, a tenni akarást idézte fel. A zenekarról azt mondta: nagy értéket hordoznak, óriási kincset. Vezetőiket fáklyavivőknek, apostoloknak nevezte, akikre nagy szükség van. A társ-művészeti egyesületek köszöntései után koncerttel folytatódott a fényes jubileumi est a Sárvári Vonósok és a somorjai (Felvidék) Harmonica Classica kamarazenekar közreműködésével. Uwe Scheer szerzeménye, a Kőszegi polgár induló a 19-20. század találkozójára emlékezett vissza. Vivaldi Négy évszak sorozatából az Őszt, Benjamin Britten Simple Symphony Op. 4.-et, Mozart Simfonia concertante-ját (Uwe Scheer hegedű- és Kóczán Péter brácsaszólójával), majd Uwe Scheer vidám, humoros, különböző kávéfajtákra emlékeztető variációs darabját, a Kávé-itallapot hallhatta a közönség.

Meglepetésből további is jutott: Básthy Béla hívta a színpad elé a zenekar tagjai közül dr. Maurer Esztert, hogy átadja neki az önkormányzat által adományozott Pro Communitate díjat „a kőszegi beteg emberek gyógyszertári szolgálatáért, a városban példaértékű családi vállalkozás létrehozásáért és működtetéséért, valamint a város zenei életében való részvételéért és önzetlen támogatásáért”. Végül tortával is köszöntötte az önkormányzat a vonósokat, akik fáradtan-boldogan fürödtek a tapsban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában