Személyre szabott tanácsadás kell

2021.10.17. 07:00

Az autista fiataloknak is fontos, hogy társadalmilag hasznos tevékenységet végezzenek

Szakértő-tanácsadó vendéget hívott múlt heti rendezvényére az Esőemberke Alapítvány. Mádi-Szabó Eszter gyógypedagógus arról beszélt, hogyan tudják támogatni az autista fiatalokat a szülők és a szakemberek a munkavállalásban.

Tóth Kata

20211013 Bóka Eszter autista munkaközben, Holnap Háza , Szombathely,Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A Budapestről érkezett előadó megváltozott munkaképességű emberek, így autisták elhelyezkedését segíti elsősorban a nyílt munkaerőpiacon. Először azt tisztázta, mi a munka értelme az autista emberek számára, akik ugyanúgy felnőnek, mint bárki más: szeretnének önállóak lenni, fizetést kapni, értékteremtő munkát végezni.

Tipikus és atipikus foglalkoztatás különbségéről beszélt. Az első a klasszikus, napi nyolcórás, heti ötnapos munkavégzést jelenti. Ami ettől eltér, az már atipikus, ügyfeleiknél szinte kivétel nélkül ez a jellemző. Mint mondta, óriási váltás az iskolából kikerülni a munkaerőpiacra, az autistáknak főleg, akinek a kiszámíthatóság minden szempontból nagyon fontos. A munka lehet részmunkaidős (napi 4-6 órában), rugalmas, kötetlen munkaidőben végzett vagy bedolgozói jogviszony; távmunka (otthon végzett vagy mobil távmunka, ami egy autistának kevésbé szerencsés. Jobb, ha vannak kollégáik, szociális közegük); dolgozhat valaki kölcsönzött munkaerőként (ha szezonálisan napi tíz órában kell dolgozni, az sem ideális nekik), alkalmi munkavállalóként, önfoglalkoztatásban, diákmunkásként, ösztöndíjasként vagy megbízási jogviszonyban.

A munkahelyek típusai szerint szóba jöhet a fejlesztő foglalkoztatás (régen ezt hívták szociális foglalkoztatónak), az akkreditált foglalkoztatás (korábbi nevén védett munkahely), itt kevesebb támogatást kapnak, de védett környezetben dolgoznak, odafigyelnek az egyéni szükségleteikre, például a Ma Házában). Az akkreditált foglalkoztatás lehet tartós és tranzit. Mindkettő megfelelő feltételeket teremt az integrált foglalkoztatásba bekapcsolódni még nem tudó megváltozott munkaképességű embereknek. A tranzit foglalkoztatás során védett körülmények között végez termelő, szolgáltató tevékenységet, közben felkészülhet a nyílt munkaerőpiacra. A harmadik típus a nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatás. A felsoroltak közül nincs jobb és rosszabb, mindenkinek meg kell találni a legmegfelelőbbet, ami az idővel változhat.

A nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatást az autizmus-specifikus támogatott foglalkoztatással valósítják meg. A speciális szolgáltatás nemcsak az autizmussal és fogyatékkal élő emberekről szól, hanem a bármilyen szempontból hátrányos helyzetűekről. Személyre szabott a munkavállalók és a munkáltatók szempontjából is. Az ügyfelet komplexen felmérik, interjú készül a családdal, ezt pályatanácsadás követi: az adott élethelyzetben az ügyfélnek melyik foglalkoztatási forma és milyen jellegű munka a legmegfelelőbb. Utána készítik fel a munkára egyénileg vagy csoportosan, közösen készítenek önéletrajzot, motivációs levelet és gyakorolják az állásinterjút. Ezzel párhuzamosan a munkáltatóval is zajlik egy folyamat. A tanácsadó is részt vesz az állásinterjún, segíti a kommunikációt. A betanulás és a beilleszkedés fázisa a következő. (Az autistáknál sokféle helyzetet át kell beszélni, akár olyan dolgokra is kitérve, hogy milyen témák jöhetnek szóba a munkahelyen, ha két ember beszélget, az rájuk tartozik-e.) Egyéni és csoportos utókövetés történik, akár időkorlát nélkül.

A leendő munkáltatónál is összetettebben kell „megvizsgálni a terepet”, kell a személyes jelenlét. A munkáltatót is fel kell készíteni arra, hogy milyen egy megváltozott munkaképességű emberrel dolgozni. Mádi-Szabó Eszter azt vallja: ennek a legjobb embert a legjobb helyre elven kell működnie. A kiközvetített ügyfelek kicsit az autista fiatalok nagykövetei is. Ideális, ha egy autista az érdeklődési körének megfelelően tud elhelyezkedni, ha szereti a munkahelyét és az a képességeinek is megfelel. Ehhez kell a pályaismeret, a szakmák ismerete, jó tudni, hogy milyen iskolai végzettségre és képességekre van szükség, milyen környezetben és anyagokkal dolgoznak egy-egy szakmában, milyen arra a kereslet és mennyi a fizetés.

Felmerült az is, hová lehet segítségért fordulni: ideális, ha a szülő és a pedagógus, fejlesztőpedagógus, szociális munkás együtt dolgozik, ők ismerik a legjobban a fiatalt. Vannak jogsegélyszolgálatok és infópontok. Az Autisták Országos Szövetsége tagszervezetei (például az Esőemberke Alapítvány, a Kézenfogva Alapítvány, a Motiváció Alapítvány); autizmussal foglalkozó civil szervezetek és speciális munkaerőpiaci szolgáltatók (https://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/hirek/rehabilitacios-szolgaltatast-vegzo-akkreditalt-szolgaltatok), www.efiportal.hu/munka-vilaga/ és https://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/jarasok/foglalkoztatasi-rehabilitacio

Online álláskeresési program is elérhető az autista fiataloknak. A modulok témái: milyen munka lenne jó nekem? Hol és hogyan keressek állást? Hogyan készüljek az állásinterjúra? Mi következik a sikeres állásinterjú után?

Az Esőemberke Alapítvány Bádonfa utcai Ma Háza foglalkoztatójában is érdeklődtünk, amely autista és megváltozott munkaképességű fiataloknak is ad munkalehetőséget. Nádorné Vörös Ibolya kuratóriumi elnök elmondta, a telephely eredetileg húsz embernek teremtett munkahelyet, jelenleg 24 főre van támogatásuk, közülük 12 autista. A Holnap Háza lakóotthon és a Ma Háza foglalkoztató kertjében termett fűszernövények, levendula feldolgozásán kívül irodai munkát is vállalnak a szórólap- és plakáttervezéstől a fénymásoláson és naptárkészítésen át a spirálozásig. A megbízások kampányszerűen érkeznek, a 4-6 órában náluk dolgozók több feladat elvégzésére is képesek lennének. Ez év végéig tartó projektjükben szülőklubban adnak szakmai tájékoztatást a hozzájuk fordulóknak.

Kiemelt képünkön: Bóka Eszter fóliát távolít el a műanyag poharakról, amelyeket aztán újrahasznosítanak. A fiatal nő máskülönben adminisztrációs feladatokon dolgozik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában