Az újraélesztés világnapja

2021.10.15. 14:00

Bárki lehet megmentő – Egyre többen vállalkoznak gyakorlatban is a reanimációra

Október 16-a az újraélesztés világnapja. Évről évre jó alkalom arra, hogy emlékeztessen: bármelyikünkből lehet rászoruló, és bárkiből lehet megmentő. A vasi megyeszékhelyen nyolc év alatt több mint harmincezren sajátították el az újraélesztés alapfogásait. Köcse Tamás vezető mentőtiszt azt mondja, a pandémia, a fertőzéstől való aggódás nem szabad, hogy visszavesse a segítésre való hajlandóságot.

Cseh-Egyed Bernadett

Köcse Tamás megyei vezető mentőtiszt újraélesztési gyakorlatot mutat be. 20210617 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: VN-archív

Ma Magyarországon évente több mint 26 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, azaz átlagosan minden ötvenedik percben leáll valakinek a keringése. Szombathely közgyűlése 2011 novemberében fogadta el a Szombathely, a segítés városa programot az akkori polgármester, dr. Puskás Tivadar kezdeményezésére, majd elindította az újraélesztési ismeretek oktatását az Országos Mentőszolgálat és a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány munkatársaival. Többek között városi képviselők, diákok, tanárok, a nagyvállalatok és az önkormányzati cégek és kulturális intézmények dolgozói, sportolók, valamint a kormányhivatal munkatársai is megtanultak már újraéleszteni.

Mint ismeretes, hirtelen szívhalál esetén négy-öt percen belül a legnagyobb az esélye a keringés újraindításának, de mivel a mentők kiérkezése a tapasztalatok szerint az esetek döntő többségében ennél több időt vesz igénybe, a legjobban az tud segíteni, aki a bajbajutott mellett van.

– A Szombathely, a segítés városa mintaprojekt legfőbb céljaként a hirtelen, váratlan keringésmegállást szenvedet­tek szemtanúk általi újraélesztését határoztuk meg. Ahhoz, hogy egy ilyen esetben jó eséllyel legyen a helyszínen segíteni képes személy, a népesség minél nagyobb arányának kell képzésben részt vennie. Nyolc év alatt ezt több mint 30 ezren tették meg Szombathelyen az itt élők és dolgozók közül – idézte fel az előzményeket lapunknak Köcse Tamás vezető mentőtiszt. Hozzátette: az Országos Mentőszolgálat is zászlajára tűzte a szemtanú-­újraélesztés „Hősképző” ok­tatási programját, amit a Covid miatti korlátozások feloldása után folytatnak, de emellett ma már minden kerin­gésmegállás-gyanús esetben a segélyhíváskor a men­tés­irányítók segítik a helyszínen lévő szemtanút, hogy vizsgálja meg az áldozat reakcióképességét, figyelje meg a légzést mint alapvető életjelet, majd annak hiányában kezdje meg a mellkasi kompressziókat, és végezze addig, amíg a mentő kiérkezik. Ezt a telefonon át folyamatosan támogatott újraélesztést a Szív City és az ÉletMentő telefonos alkalmazások használata még hatékonyabbá teszi, hiszen így közterületi szituációban további segítőket és AED-készüléket – félautomata defibrillátort – is bevethetnek még a mentőegység kiérkezése előtt.

A szakember tapasztalatai szerint a gyakorlatban is egyre többen vállalkoznak erre a tényleg hősies beavatkozásra, és számos túlélő köszönheti az életét a hétköznapi hősöknek.

– A pandémia, a korlátozások, a fertőzéstől való aggódás nem szabad, hogy visszavesse a segítésre való hajlandóságot. Egyébként pedig ha mi és a környezetünkben lévők is oltottak, súlyos megfertőződéstől biztosan nem kell tartanunk, de azért ilyen tevékenységnél javasolt a maszk használata – fogalmazott Köcse Tamás, aki szerint az újraélesztés nemzetközi napja jó alkalom arra, hogy felhívják a figyelmet: mindannyian lehetünk rászorultak.

Kiemelt képünkön: Köcse Tamás vezető mentőtiszt a keringésleállás utáni teendőket magyarázta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában