Gyorsforgalmi út

2021.10.11. 14:00

Egyszeri, megismételhetetlen túrát szerveztek: kerékpárral járták be az M80-ast – fotók

Egyszeri és megismételhetetlen kerékpártúrát szervezett az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület. A zord idő ellenére egy negyvenfős túracsapat járta be vasárnap az M80-as gyorsforgalmi út még át nem adott szakaszát. A lehetőséget a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. biztosította.

Tóth Judit

20211010 kerékpártúra a közeljövőben átadandó M80-as autóúton, Körmend, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az időjárás nem fogadta kegyeibe azokat a kerékpáros túrázókat, akik vasárnap dél­előtt indultak az M80-as gyorsforgalmi út bejárására. Az utat néhány nap múlva átadják, így a lelkes csapat nem mondott le az egyedülálló lehetőségről, lehetett eső, szél és 5,5 Cel­sius-fokos hőmérséklet.

– A túrára előzetesen kellett regisztrálni. Az eredeti tervünk az volt, hogy száz biciklisnek adunk lehetőséget, de ez a létszámkeret egy nap alatt betelt. Ezután úgy döntöttünk, hogy bővítünk, így végül 141 jelentkezést fogadtuk el. Vas és Zala megye kerékpárosait sikerült megszólítanunk, olyanokat, akik mindig lelkesek és általában más programjainkon is részt vesznek – mondta Légrádi Zoltán főszervező, az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület vezetője.

A kedvezőtlen időjárás ellenére mintegy negyven kerékpáros jött össze Felsőberkifalunál, többségében Körmend környékéről és az Őrségből. A résztvevőket Bebes István, Körmend polgármestere köszöntötte.

– Nagyon örülök ennek a civil kezdeményezésnek, amely az új út kerékpáros bejárását célozta meg. Bár az időjárás nem éppen ideális, bízom benne, hogy a résztvevők élvezik majd a túrát ebben a megújult környezetben – mondta a városvezető.

Tíz óra után pár perccel indult el a csapat a 30 kilométeres túrára, amely alapvetően könnyű fokozatúnak mondható. Az út során végigbringáztak a Vasszentmihály–Rönök között épített völgyhídon is. Emellett lehetőség volt arra, hogy gyalogosan is bejárják Magyarország egyik legnagyobb völgyhídjának környékét.

A rendkívüli kerékpártúra résztvevői túratempóban, több pihenőt is beiktatva teljesítették a távot, egy páros tandem kerékpárral tette meg az utat. Az M80-as gyorsforgalmi utat hamarosan átadják, onnantól már nem használhatják a kerékpárosok, így az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület az utolsó pillanatban élt az egyszeri és megismételhetetlen lehetőséggel.

Kiemelt képünkön: A kedvezőtlen időjárás ellenére csaknem negyvenen tekertek az M8-as új szakaszán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában