Parlament

2021.10.29. 14:00

Energiatakarékosság – Vasi települések is díjat kaptak

Szerdán a Parlamentben adták át a Virtuális Erőmű Program idei elismeréseit. A jubileumi, tizedik díjátadón három Vas megyei település is a díjazottak között volt.

Polgár Patrícia

Fotó: VN

Az energiatakarékosság szempontjából legjobbnak ítélt törekvéseket a kormány évről évre díjazza. A programban megvalósuló beruházásokkal megspórolt energiaegységekből „virtuális erőmű” épül, amely mára az ország második legnagyobb villamoserőművévé vált. Ezúttal három vasi település polgármestere vehetett át elismerést. A díjazott vasi beruházások TOP-os, EU-s támogatásból és önkormányzati önerőből valósultak meg. Kőszegen a városháza fejlődhetett a műemléki szempontokat megőrizve. Egervölgyön az általános iskolában valósulnak meg energetikai beruházások, Lukácsházán a felújítás részeként a művelődési ház épülete többek között önfenntartó lett az áramellátás szempontjából.

– Nagyon büszke vagyok a vasiak teljesítményére. A díjazott fejlesztések ösztönzést jelentenek, hogy közösen minőségi módon építsük térségünket – mondta el a díjátadó kapcsán Ágh Péter országgyűlési képviselő. – Az egervölgyi projekt is jól példázza, mennyire fontos a „gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan” klímavédelmi vezérelv. A kisebb projektek sokasága hozhat jelentős áttörést. A díjátadón a programot életre hívó megyei önkormányzatok megalakították a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséget.

– Távlati célunk, hogy megyei szinten klímavédelmi pontokat létesítsünk, ahol önkormányzatok és civil szervezetek tájékozódhatnak, közösen szemléletformáló pályázatokat valósíthatunk meg – hallottuk dr. Kondora Bálinttól, a Vas Megyei Közgyűlés alelnökétől.

Kiemelt képünkön: Básthy Béla (Kőszeg), Auer Gyuláné (Egervölgy), Ágh Péter, Virág János (Lukácsháza) és dr. Kondora Bálint a Parlamentben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában