Filmkultúra

2021.10.25. 17:30

Fábián Gábor műfajt teremtett, az országos szemlére rekordszámú nevezés érkezett

Ha falakba ütközöl, ha keveset süt a nap, találkozz Fábián Gáborral. Receptre föl lehetne írni őt: egy adag elszántság reggel, egy adag remény este – túladagolás lehetetlen. A speciális filmezés megteremtője egyesületet és országos szemlét alapított; de ez még nem minden. A közelgő 7. Magyar Speciális Független Filmszemlére mindenesetre rekordszámú nevezés érkezett: szerte a világból.

Ölbei Lívia

Fábián Gábor filmes-fotós 20211020 Szombathely Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Fábián Gábor persze ellenáll a dicséretnek, ami pedig az elszántságot, a reményt meg a receptre fölírást illeti, úgyis azonnal továbbgurítja a labdát: az a világ az igazi erő- és energiaforrás, amit ő talált meg (vagy fordítva), a fogyatékkal élők világa.

A zsirai otthonban – filmesként – úgy adott a fogyatékkal élők kezébe kamerát, hogy azonnal megsejtette: csodálatosan gazdag, feltáratlan birodalomba kopogott be. Az eltelt idő fényesen bizonyítja: a filmezés az értelmi vagy másféle fogyatékkal élők számára elsősorban is személyiségfejlesztő, a személyiséget kiteljesítő eszköz. És mint ilyen, a gyógypedagógiában is beláthatatlan lehetőségeket kínál.

A néző számára pedig nagy élmény: lelki – és esztétikai szempontból egyaránt. (Gábor azt mondja, már látszanak ezen a téren is az eredmények. Akinek pedig volt módja bepillantani mondjuk a szombathelyi FÉHE Nappali Szolgálata filmes szakkörének munkájába – vezetője Fábián Gábor –, azt is tudja: a szakkör tagjai nagy természetességgel bánnak a kamerával, és tudják azt is, hogy mi fán terem az aranymetszés.) A speciális filmeseknek persze szükségük van némi támogatásra (de nem helyettük kell csinálni!): a fogyatékkal élőket befogadó intézményekben az országban több helyen működő filmes szakkörök vezetői módszertani segítséget is kapnak Fábián Gábortól – aki a szombathelyi székhelyű Magyar Speciális Mozgókép Egyesület életre hívójaként és gyakorlatilag működtetőjeként arra is nagyon odafigyel, hogy a megfelelő nem filmes szakmai háttér is meglegyen, akár kutatási bázisként.

Nem véletlen, hogy a speciális filmes törekvésekben partner az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara. Ezernyi kezdeményezés fűződik az egyesület nevéhez, amely lassan „túlnő” önmagán: elkelne egy stáb. Létezik már – és folyamatosan bővül – a speciális filmes archívum. Szombathelyen a Savaria mozi partnerségével van speciális mozizás, rendszeres programmal. Vannak tematikus napok a Berzsenyi Dániel Könyvtárral közösen. Nemrég az ötödik speciális filmes napokat rendezték meg Kőszegen. Van már speciális szemle a Tiszántúlon – a tervek szerint lesz a Dunántúlon is. És novemberben jön a hetedik országos szemle, amelyre rekordszámú, 226 film érkezett, 49 országból: Indiától az Egyesült Államokig. Ezekből válogatták ki a versenyprogramot. A pályaművek három szekcióba – speciális filmes, parafilmes és független, professzionális filmes – sorolandók. A nagyvilágból érkező filmek a harmadik kategóriába illenek: a speciális film speciálisan magyar találmány.

A kétnapos program az idén először nulladik szakmai nappal bővül. A speciális film nem kedves kuriózum – a filmkultúra része.

Kiemelt képünkön: Fábián Gábor műfajt teremtett, egyesületet alapított: a speciális film működik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában