Visszakerült az eredeti helyére

2021.10.13. 07:00

Felavatták a magyar hazáért elesett hősök emléktábláját a kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumban – fotók

Az „intézet nagyjainak” és a gimnázium I. világháborúban elesett hősi halottainak állít emléket a márványtábla, amelyet tegnap avattak fel a 345. tanévét élő Jurisich Miklós Gimnáziumban.

Tóth Kata

Emléktáblaavatás, Jurisics Miklós gimnázium,a 345. tanévét élő Jurisich Miklós Gimnáziumba (t nagyjainak” és gimnáziumunk I. világháborúban elesett hősi halottjainak emléktábláját avatjukKeszei Balázs, igazgató,Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár Az esemény fővédnöke Ágh Péter országgyűlési képviselő, Tankerületi Igazgató. Rozmán László,Básthy Béla polgármester, 20211012, ut, Kőszeg, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Eredetileg a gimnáziumban volt, 1948-ban kerülhetett el onnan az emléktábla, amikor Lovassy Andor volt az igazgató. Két éve egy ifjúsági honismereti akadémia alkalmával merült fel, mi lett a sorsa. Az egykori igazgató Veszprémben élő lánya, Lovassy Klára nyugalmazott múzeumigazgató, helytörténész tudta, hogy a bencés Szent Jakab-templom előcsarnokában kell keresni. Jelezte ezt Feiszt György történész- levéltárosnak, a Bencés Diákszövetségnek és Keszei Balázsnak, a gimnázium igazgatójának is, végül együtt kezdeményezték a tábla visszahelyezését. Köszöntőjében Keszei Balázs felidézte: 1677-ben Kőszeg fogadta a jezsuita rend által alapított gimnáziumot. Sok változás után 1908-ban látták az elődök elérkezettnek az időt, hogy az oktatást főgimnáziumi szintre emeljék. – 1948 után sok méltatlanság esett az iskolával, és több restanciát törlesztettünk azóta, de egyik nagy tartozásunkat most róhatjuk le azzal, hogy a magyar hazáért elesett hősök emléktábláját felavatjuk – mondta.

A példamutatás fogalma köré építette avatóbeszédét dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Mint mondta, példát mutatni sokféleképpen lehet: a családban, a szűkebb környezetünkben, településünkön, egy adott régióban vagy országos pers­pektívából nézve is lehetnek olyan emberek, akiknek tiszteljük tevékenységét. Oktatásunkban a történelemből ragadunk ki olyan személyeket, akiknek áldozatos tevékenysége, a hazáért való önfeláldozása nélkül ma nem tartanánk itt. Bemutatjuk életpályájukat, tevékenységüket – ez segít szem előtt tartani nagyjainkat. Nagy jelentőségűnek mondta, hogy az iskola működésének 250 éves jubileumára állított emléktáblát sikerült fellelni és az eredeti helyére visszahelyezni. Mindez hozzáad a gimnázium erejéhez, amelynek falai sugározzák a történelmet, fogalmazott.

Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója személyes hangú beszédében győri bencés diákéveinek meghatározó élményeit és azt is megemlítette: édesapja nyolc éven keresztül mindennap elhaladt a gimnáziumban az emléktábla előtt. – Nézte a neveket a táblán és elgondolkodott: mi dolgunk a világon – mondta. Majd a diákokhoz fordult: ha látják a hősi halottak nevét, gondolkodjanak el ugyanezen, és jusson eszükbe, ezeket a férfiakat senki nem küldte a nagy háborúba. Maguktól mentek, mert szólította őket a haza. A mai ifjaknak „csak” az a dolguk, hogy tanuljanak. Tanáraik, szüleik fújják a szelet szárnyaik alá, hogy magasabbra tudjanak repülni. De azt tegyék emberül, méltón a hagyományokhoz és saját céljaikhoz – intette őket.

Dr. Perger Gyula római katolikus plébános és Baranyay Csaba evangélikus lelkész áldotta meg az újonnan leleplezett emléktáblát. Az avatón részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő; Básthy Béla, Kőszeg polgármestere; Németh Sándor nyugdíjas igazgató, Kapiller Sarolta, a járási hivatal vezetője, a Bencés Diákszövetség szombathelyi szervezetének képviselői is. Az iskola énekkara vasi népdalcsokorral és a Dona nobis pacem című kánonnal készült, Arany János Rendületlenül című versét Németh Aliz mondta el.

Kiemelt képünkön: Az emléktábla ünnepélyes leleplezésénél Rozmán László, Ágh Péter, Keszei Balázs, Maruzsa Zoltán és Básthy Béla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában