Múltidéző

2021.10.23. 07:00

Felelevenítjük a vasi eseményeket: megyénkben is tüntettek az őszödi beszéd kiszivárgása után

Nem csak Budapesten tüntettek az őszödi beszéd kiszivárgását követően. A Vas Népe akkori tudósításaiból kiderült, hogy hónapokig naponta demonstráltak a Gyurcsány-kormány ellen. A Vas megyei eseményeket elevenítjük fel.

VN

Szombathely Fő terén többször tartottak demonstrációt 2006 őszén

Fotó: VN-archív

Az országos tüntetések mellett Vas megyében, Szombathelyen is kormányellenes demonstrációk kezdődtek. A szeptember 18-ai lapszámban egy kis képes tudósítás számolt be arról, hogy mintegy száz résztvevője volt a MIÉP békés utcai tüntetésének Szombathelyen.

Másnap terjedelmes írás jelent meg arról, hogy mit gondolnak a helyi szocialisták a kialakult helyzetről. Dr. Ipkovich György, Szombathely akkori polgármestere például örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy nyilvánosságra került a felvétel, sőt szerinte még szerencsésebb lett volna, ha májusban már nagy nyilvánosságot kapott volna Gyurcsány őszinte és bátor véleménye. Spontán demonstrációk is voltak Szombathelyen és Körmenden.

A rendőröknek egyik városban sem kellett beavatkozniuk. A Vas Népe akkori tudósításából kiderült az is, hogy a budapesti események kapcsán, Vas megyéből is hívtak rendőröket a fővárosba. A szeptember 21-ei lapszámban az országos hírek a Blaha Lujza és Köztársaság téri öszszecsapásokról szóltak, a vasiak pedig arról, hogy Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra került beszéde nem osztotta meg az MSZP helyi tagságát. Erről dr. Nemény András, az MSZP akkori helyi alelnöke beszélt.

Szombathely Fő terén többször tartottak demonstrációt 2006 őszén
Fotó: VN-archív

Szeptember 22-én a 3. oldalon szerepelt egy tudósítás, amelyből kiderült, hogy a miniszterelnök felesége, Dobrev Klára Vasban kampányolt. Dobrev mosolyogva sétált végig Sárvár főterén. Szabó Lajos országgyűlési képviselő, Varga Zsolt, az MSZP városi elnöke és Szücs Gábor szombathelyi képviselő fogadta Gyurcsány Ferenc feleségét. Közben a Fidesz többször elhatárolódott az erőszakos megmozdulásoktól.

A Vas Népe szeptember 25-ei tudósítása szerint gyúlékony anyaggal teli üveget dobtak be az MSZP irodájába, az egyik helyiség kiégett. Az üggyel kapcsolatban Táncsics Péter, az MSZP megyei elnökségének tagja nyilatkozott. A cikkből kiderült egyébként az is, hogy ezen a hétvégén Kőszegen szüreti mulatság volt, ám a rendőrök semmilyen rendbontást nem tapasztaltak. A kormányellenes megmozdulások az akkori tudósítások szerint inkább Körmendre és Szombathelyre korlátozódtak.

Az október másodikai újságban a jobboldal választási sikerétől volt hangos a megyei napilap. A kampánycsend után a tüntetések is új lendületet vettek Vas megyében. Szombathelyen 150- en vettek részt egy békés megmozduláson a választás estéjén. Október 16-án pedig a címlapon közölt írás szerint félpályás útlezárás mellett vonultak tüntetők Körmend és Magyarszecsőd között. Október 24-én rendkívüli címlappal jelent meg az újság. Az Ünnep utcai harcokkal című tudósításból kiderült, hogy könnygáz, gumilövedékek és vérző fejű emberek, rendőrkordonok és tankok jellemezték a főváros utcáit október 23-án.

Október 25-én ismeretlen tettesek betörték a szombathelyi MSZP irodájának ablakát, majd gyúlékony anyagot dobtak a helyiségbe. „Nem lankad a Fő téren demonstrálók lelkesedése, estéről estére a Gyurcsány-kormány távozását, valamint Magyarország történelmi alkotmányának visszaállítását követelik. A jövő héttől félpályás forgalomkorlátozó demonstrációkat terveznek a tüntetők – írta október 26-án a Vas Népe újságírója. És bár a cikk szerint a demonstráción rendszeresen megjelenők létszáma kicsit csökkent, kitartók a tüntetők. A területfoglalási engedélyt meg is hosszabbították 2007. március 15-éig.

„Vasárnapról hétfőre virradóra valaki festékszóróval ‚rohadt nácik’ feliratot és horogkeresztet rajzolt a szombathelyi Fidesz-iroda falára – erről a november 2-ai számban olvashatunk. – Szombathely békés nyugalmát olyan erőszakos cselekmények zavarják meg, melyekért a helyi politikai vezetők is felelősek – nyilatkozta a megyei napilapnak Horváth Zsolt, a Fidesz akkori elnöke, aki arra kérte Ipkovich György polgármestert, hagyjon fel a kompromisszumra képtelen, az indulatokat felkavaró politizálással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában