Ítélet

2021.10.14. 20:31

Felfüggesztett fogházat kaptak azok a férfiak, akik miatt meghalt egy munkás Szombathelyen

Nem jogerősen egy év négy hónap felfüggesztett fogházat kapott a munkagép kezelője és a munkálatok irányítója is. Az ítéletet csak a munkagép kezelője vette tudomásul.

Budai Dávid

Fotók: Horváth Istvánné

Fotó: VN-archív/Horváth Istvánné

Egy év négy hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett fogházat kapott első fokon mindkét vádlott, akik miatt a bíróság szerint két éve nyáron meghalt egy munkagödörben dolgozó munkás. A bíróság mellékbüntetésül egy-egy évre a foglalkozásuk gyakorlásától is eltiltotta a vádlottakat, és a több mint egymillió forintos perköltség megtérítésére is kötelezte őket. A Szombathelyi Járásbíróság csütörtöki ítéletét a másodrendű vádlott tudomásul vette, az ügyész azonban kevesellte a foglalkozástól való eltiltás időtartamát, az elsőrendű vádlott és ügyvédje pedig megalapozatlanság és felmentés miatt nyújtott be fellebbezést, az ítélet így nem jogerős.

Mint ismert, 2019 nyarán egy távhővezeték hibaelhárítási munkáját végző szerelő meghalt, amikor rádőlt egy többtonnás beton fedlap. Az ügynek kezdetektől fogva két vádlottja van, az elsőrendű vádlott a munkát irányította, a másodrendű vádlott pedig a munkagépet kezelte. Velük szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult eljárás.

Dr. Csik Attila bíró emlékeztetett, a másodrendű vádlott már a kezdetektől fogva elismerte felelősségét, az elsőrendű vádlott azonban, míg a nyomozás kezdeti szakaszában végig úgy nyilatkozott, hogy ő volt a munkaterület főnöke, és a megkérdezett tanúk mindegyike is így nyilatkozott, később azzal hárította felelősségét, hogy munkaköri leírása alapján ő nem felelt alvállalkozójuk tevékenységéért. A bíróság szerint azonban mindkét vádlott esetében megállapítható a felelősség.

Előzmény:

https://www.vaol.hu/vezeto-hirek/meghalt-egy-munkagodorben-dolgozo-munkas-szombathelyen-3086054/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/halalos-munkabaleset-szombathelyen-4306462/

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában