Fürdőző nők a fürdő falán

2021.10.25. 11:40

Fodor-Lengyel Zoltán Szentgotthárdnak ajándékozta a művésztelepen készült képet

Fodor- Lengyel Zoltán festőművész Banistas című festményét avatták fel a múlt héten a Szentgotthárd Spa & Wellness fogadóterében.

Tersztyánszky Krisztina

A városnak adományozott kép átadása 20211021 Szentgotthárd Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Képen: Fodor-Lengyel Zoltán magyar származású, Spanyolországban élő Goya-nagydíjas képzőművész

Fotó: Szendi Péter

A kép készítésének folyamatába már bepillanthattunk: augusztusban itt készült Szentgotthárdon, a nemzetközi művésztelepen. Fodor-Lengyel Zoltán már akkor elárulta, hogy a kép az egyik önkormányzati intézmény falát fogja díszíteni. Hagyomány, hogy a művésztelep alkotói egy-egy festményt itt hagynak a művésztelepet alapító Magyarországi Szlovének Szövetségének, illetve a szervezésbe később bekapcsolódó önkormányzatnak. Fodor-Lengyel Zoltán Budapesten született. Képzőművészeti tanulmányait Fischer Ernő magántanítványaként kezdte, Párizsban a Sorbonne grafikus szakán folytatta. Húszévesen rendezte első kiállítását a francia fővárosban, ahol exkluzív szerződést kötött a Galeria Art 3000-rel, melynek rövidesen művészeti vezetője és társtulajdonosa lett.

Mintegy kétszáz kiállítást rendezett többek között Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban. Madridban él, s vezeti az általa létrehozott kortárs spanyol–magyar alapítványt. A Magyar Művészeti Akadémia tagja és a Cádizi Királyi Képzőművészeti Akadémia aka démikusa. Az avatón Huszár Gábor polgármester elmondta: az alkotót az első Szerelmesek Fesztiválja előtt ajánlotta figyelmébe Gerebics Sándor rendező. Fodor-Lengyel Zoltán akkor mintegy harminc képet hozott a Templomgalériába. A kapcsolat megmaradt.

Az avatón zeneszámokkal Hrabovszky-Orth Katinka és Herczeg Anita működött közre. A 3,9×1,5 méteres, fürdőző nőket ábrázoló kompozíció pedig minden bizonnyal a téli napokon is felforrósítja a fürdőbe érkezők hangulatát.

Kiemelt képünkön: Fodor-Lengyel Zoltán háta mögött a fürdőző nőket ábrázoló szentgotthárdi festmény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában