Telepítési program

2021.10.31. 07:00

Halasítással telik az ősz a vasi horgászvizeken, paduc is van

A több tonnányi ponty mellett apró paducok és fiatal süllők is otthonra leltek a vasi horgászvizekben. A ragadozó- és keszegtelepítési program folytatódik.

VN

Szekeres Balázs az újperinti pontytelepítés közben

Fotó: Vasivizeken

Az elmúlt időszakban több tudósítás jelent meg az idei haltermelési, halbeszerzési nehézségekről, a növekvő termelési költségek miatt folyamatosan emelkedő halárakról. A sok kedvezőtlen piaci hír ellenére pozitív történésekről is beszámolhatunk.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének vezetése folyamatosan keresi a lehetőséget a pontytelepítések mellett a ritkaságnak számító őshonos folyóvízi halfajok beszerzésére. Így volt ez október 1-jén is, amikor Bognár Attila haltenyésztő jelezte, hogy a Tolna megyei attalai telepéről van lehetőség egynyaras, 5-8 centiméteres paduc kihelyezésére. Így aztán két héttel ezelőtt – a kíméletes szállítást követően – a kis paducok a Rába országhatártól Körmendig tartó, illetve a Pinka országhatár és Szentpéterfa közti szakaszain találtak új otthont maguknak, köszönhetően a hivatásos halőröknek és segítőiknek.

Szekeres Balázs az újperinti pontytelepítés közben
Fotó: Vasivizeken

A Pinka telepítésénél ráadásul extra segítséget is kaptak a szövetség munkatársai a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola természetjáró szakkörének tagjaitól. A gyerekek munkájukért cserébe megismerhették a folyóvízi halfajok jellegzetességeit, táplálkozásuk, szaporodásuk módját és a szállításukra, telepítésükre vonatkozó szakmai előírásokat. Így egyebek között megtudhatták, hogy a paduc – vagy vésettajkú paduc – az egyik legjellegzetesebb folyóvízi halfajunk, a sodrós, kavicsos aljzatú folyó- és patakszakaszok lakója és jellegzetes, erősen szarusodó alsó állású ajkaival szedegeti a mederaljzatot borító élőbevonatot.

A paduc eddig szinte beszerezhetetlen halfaj volt a haltermelői kínálatban, ezért különösen nagy öröm, hogy ez az állományfrissítés megvalósulhatott – hangsúlyozta Puskás Norbert, a megyei horgászszervezet ügyvezető elnöke, aki az elmúlt hetek haltelepítéseiről tájékoztatott.

A paductelepítést követő héten 2300 kg zalaszentgróti ponty kihelyezésével folytatódott a horgászvizek halasítása, a következő elosztás szerint: püspökmolnári tó: 300 kg; újperinti I. sz. tó: 500 kg; szombathelyi Csónakázótó: 500 kg; magyarszecsődi tó: 1000 kg. Október 21-én aztán újabb 900 kg ponty érkezett, 300-300 kg jutott a Hársas-tóba, az újperinti I. sz. tóba, valamint a szombathelyi Csónakázó- tóba.

Ezzel a telepítéssel már 61 tonna felett jár az idei pontytelepítés, ami a ponty árának drasztikus emelkedése miatt komoly teljesítménynek számít.

Múlt héten ráadásul sikerült kétnyaras, 25-30 centiméter körüli süllőből is 184 kg-ot kihelyezni, ami összességében nagyjából 850-900 halat jelent. A rendkívül nehezen beszerezhető fiatal ragadozókból ezúttal a Vadása-tó, a magyarszecsődi kavicsbányató és a szombathelyi Csónakázótó részesült.

A szövetség arra kéri a horgászokat, hogy kíméljék a többségében méreten aluli és érzékeny kis süllőket, esélyt adva nekik a fogható méretig történő gyarapodásra és a természetes szaporodásra. A beszerzési lehetőségek függvényében a szövetség folytatja a ragadozó- és keszegtelepítési programját, melyet várhatóan a MOHOSZ Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzata is támogatni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában