embercsempészet visszaszorítása

2021.10.07. 20:00

Harminc osztrák rendőr állt szolgálatba a határ magyar oldalán

Szeptemberben harminc osztrák rendőr állt szolgálatba a határ magyar oldalán. Járőrözési feladatokat látnak el, és ha „embercsempész-gyanús” személyekre figyelnek fel, jeleznek a magyar hatóságoknak.

Polgár Patrícia

Az osztrák rendőrök a magyar–osztrák határ innenső oldalán is jelen vannak

Fotó: Shutterstock

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az osztrák rendőrség nyár óta fokozott ellenőrzéseket végez az osztrák–magyar határ mentén fekvő településeken. Feladatkörük idáig a határ Ausztria felőli oldalára terjedt ki, szeptember óta azonban már Magyarországon is szolgálatot látnak el – számol be a heute.at osztrák hírportál.

Az osztrák rendőrök a magyar–osztrák határ innenső oldalán is jelen vannak
Fotó: Shutterstock

Az erősített védelmet indokolja, hogy hetente 500-900 migráns lép át szabálytalanul Magyarországról Burgenlandba – rájuk hőkamerákkal és drónokkal „vadásznak”, a járőrök feladata, hogy az embercsempészeket azonosítsák. Ezzel ugyanis elkerülhetők az illegális határátlépések. A szervezett bűnözés ezen formája elleni küzdelemben szeptember óta harminc osztrák rendőrt vetettek be Magyarországon, akik egyenruhában, fegyveresen járőröznek a magyar főutakon.

Intézkedési jogkörük azonban nincs, ha bármit észlelnek, akkor a magyar kollégáikat kell telefonon vagy rádión tájékoztatniuk. A fegyvereiket kizárólag önvédelemre használhatják. Gerald Tatzgern dandártábornok, a szövetségi bűnügyi rendőrség csempészet elleni küzdelemért felelős központi irodájának vezetője elmondta: Magyarországon számos elfogás történt már osztrák tisztviselők bevonásával, de pontos adatokat nem tudott közölni. Hozzátette, a cél, hogy „megzavarják” az embercsempészeket.

Ausztriába az illegális migránsok több mint nyolcvan százaléka a magyar határon át érkezik – az embercsempészek pedig ügyesen játsszák ki a hatóságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában