Frissen Vasból

2021.10.25. 14:30

Horvátországban szigorúbban ellenőrzik a járványügyi szabályokat

Szigorúbban fogják ellenőrizni a járványügyi szabályokat Horvátországban – jelentette be Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője hétfőn Zágrábban.

MTI

Spanish curly redheaded empowered woman wearing fabric handmade colorful cotton protective mask sitting on an empty bus looking through the window with negative space. Coronavirus mask wearing trends.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Moha El-Jaw

„Ragaszkodni fogunk a jelenlegi járványügyi intézkedések szigorúbb betartatásához” – mondta a tárcavezető, hozzátéve: újabb korlátozásokat nem terveznek bevezetni.

Úgy vélte: azok az országok, amelyek védettségi igazoláshoz kötötték a szolgáltatások elérését, nincsenek jobb helyzetben a fertőzöttség terén, mint Horvátország. Bár beismerte, hogy a Covid-igazolványok bevezetése felgyorsította az oltási kampányt.

„Ami a legfontosabb, hogy hordjuk a maszkot, tartsuk be a távolságtartás szabályait, és kerüljük a tömeges rendezvényeket, amelyeken nem tudjuk, (fertőzöttség szempontjából) kikkel vagyunk egy társaságban” – húzta alá.

Az újonnan megfertőződtek száma csak valamivel kevesebb idén, mint 2020 ugyanezen időszakában, de sokkal többen szorulnak kórházi kezelésre, és a Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma is közel kétszerese a tavalyinak. Járványügyi szakemberek szerint ez annak az következménye, hogy a delta variáns sokkal gyorsabban terjed, és alacsony az átoltottság az országban.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 887 251-en kaptak védőoltást – a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 55 százaléka -, közülük 1 774 513-an már a második adagot is felvették. Az elmúlt 24 órában 680 új fertőzést azonosítottak, a kétszeresét a múlt hetinek. A vírus okozta Covid-19 betegségben 22-en haltak meg. Kórházban 1159 beteget ápolnak, közülük 143-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 707 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a pozitív tesztek aránya 33 százalékos volt. A Covid-19 betegség szövődményei miatt 11 beteg halt meg, április óta a legtöbb. A koronavírusos betegek közül 493-an vannak kórházban, 127-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 182 944-en kaptak védőoltást, közülük 1 111 824-en már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka.

Bár mindkét országban kevesebb tesztet végeztek el a hét végén, mint a hétköznapokban, a pozitív tesztek magas aránya jól mutatja, hogy a járvány nem csillapodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában