Frissen Vasból

2021.10.07. 08:30

Húsz éve alakult a Vépi Polgárőr Egyesület

Húszéves a Vépi Polgárőr Egyesület: ebből az alkalomból gyűltek össze az alapítók, a volt és jelenlegi tagok, valamint partner egyesületeik a művelődési házban.

Tóth Kata

Fotó: VN/Györe Zoltán

2000-ben alakult a Vépi Polgárőr Egyesület, tavaly a pandémia miatt nem tudták megtartani ünnepi közgyűlésüket, mondta el Szalai Lajos elnök. Köszöntőjében Kovács Péter polgármester a civil szervezetek szerepéről beszélt a város életében: sokat tesznek azért, hogy Vép élhetőbb, szebb legyen. A polgárőrök társadalmi munkákban vigyáznak a nyugalomra, mások értékeire, segítenek a városi és családi rendezvényeken, járőröznek és figyelnek az egyedül élő vépiekre is. Lelkiismeretesen végzik a munkájukat – jegyezte meg. Ő és Héra-Csizmadia Fanni, Bozzai polgármestere is megköszönte a munkájukat, majd emléklapot adott át nekik. Az egyesület tagja, Süléné Bánfalvi Eszter idézte fel az elmúlt két évtized történéseit. 2000 áprilisában 53 taggal alakultak, parancsnokuk Kámán György volt. A kezdeti lendület meghozta az eredményt: a hatékony megelőző munkának köszönhetően visszaesett a bűnelkövetések száma. 2003 szeptemberétől Szalai Lajos István lett az elnök, máig ő látja el a tisztséget. Mint mondta, nem múlik el úgy állami, városi, egyházi ünnep Vépen és Bozzaiban, hogy a polgárőrök jelenlétükkel ne járulnának hozzá a közlekedés biztonságához. Az óvodai, iskolai rendezvényeken is lelkesen végzik feladataikat. Intézmények, civil szervezetek rendezvényein vesznek részt, csatlakoznak országos kezdeményezésekhez. Például Te szedd szemétgyűjtő akcióhoz. Felkérésre a lakodalmas háznál őrzik a rendet, a temetés idején szolgálatot látnak el a temetők környékén, mindezt munka és család mellett. A járőrszolgálatot 2010 augusztusától egy Skoda Felicia, 2017-től egy Opel Astra gépjármű segítette, melyet a Magyar Rendőrségtől kaptak. Ezen kívül 5 kerékpár is megkönnyíti közlekedésüket a városban. Megjegyezte: az elmúlt 20 évben történtek olyan események, katasztrófák is, amelyekre azonnali reagálni kellett.

Ilyen volt a 2010. október 4-i vörösiszap-katasztrófa, a 2013-ban a hóhelyzet, majd a dunai árvíz. 2020-ban pedig a koronavírus-járvány állította új feladatok elé az egyesületet, melynek tevékenységét többször elismerték. Végül kiemelte: bíznak abban, hogy a polgárőrség sokáig képes lesz azonnal reagálni az egyre extrémebb kihívásokra és képes lesz megújulni is, ezért is várják új tagok jelentkezését is a feladatra. Az esten részt vettek a vépi körzeti megbízottak, a Claudius Polgárőr Egyesület és a Táplánszentkereszti Polgárőr Egyesület tagjai.

Kiemelt képünkön: Süléné Bánfalvi Eszter és Szalai Lajos Szalainé Németh Erzsébet polgárőrnek adja át az emléklapot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában