A megye kincsei, értéke

2021.10.11. 07:00

Huszonhetedik alkalommal tartottak Pátria Napot, ezúttal Náraiban

Huszonhetedik alkalommal szervezte meg a Vas Megyei Honismereti Egyesület a Megyei Pátria Napot.

Polgár Patrícia

20211009 Megyei Pátrianap keretében tekintették meg a Trianon kiállítást a Levéltárban az érdeklődők, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Szombaton, a program kezdeteként az egyesület tagjai megtekintették a Trianon-emlékkiállítást a Vas Megyei Levéltárban, majd mindenki továbbutazott a programnak idén otthont adó településre, Náraiba, ahol Zsámboki Árpád, a Vas Megyei Honismereti Egyesület elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Elmondta, hogy a szakmai és közösségi alkalom arra jó, hogy egy-egy település életével, értékeivel és jeles személyeivel megismerkedhessenek a résztvevők.

A település történelmébe Németh Tamás, Nárai polgármestere avatta be a megjelenteket. Lelkes helytörténeti kutatóként sok érdekességet árult el településéről. Például azt is, hogy anno rengeteg nemes élt a faluban. Mint például a Náray-Szabó család, amelynek tagjai jórészt földtulajdonosok voltak. Akiknek közülük nem jutott a területekből, a tudományokban jeleskedtek. Ilyen volt Náray-Szabó István vegyész, a kristálykémiai kutatások magyarországi meghonosítója, akinek fia, prof. dr. Náray-Szabó Gábor volt az esemény díszvendége. Náray-Szabó Gábor apja nyomdokaiba lépve szintén kémikus lett.

A beszélgetéseket követően az egyesületi tagok megtekintették a nárai helytörténeti gyűjteményt, majd közösen megkoszorúzták a Náray-Szabó család sírboltját.

Kiemelt képünkön: A 27. Pátria Nap programja a szombathelyi levéltárban kezdődött, ahol megtekintették a Trianon-emlékkiállítást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában