állatok világnapja

2021.10.05. 10:00

Ismerkedés madarakkal a kőszegi Chernel-kertben

Az Őrségi Nemzeti Park gondozásában lévő Chernel-kert lakóival ismerkedhettek meg az érdeklődök az állatok világnapján, aki pedig biciklivel érkezett, annak a kerékpárját is regisztrálták.

Budai Dávid

Állatok világnapja és Bike Safe,Ottó Erzsébet,Mirtil Darázsölyv, Lintner Zsófia Lili és Pungor Ivett, 20211004, ut, Kőszeg, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Egy csapat gólya mellett Csatival, a szemsérült macskabagollyal és Myrtillel, a szárnysérült darázsölyvvel találkozhattak az érdeklődők tegnap délután, az állatok világnapján az Őrségi Nemzeti Park gondozásában álló Chernel-kertben.

A két tartósan sérült és kézhez szoktatott madár már jó ideje a kert lakója, és ez így is marad, mivel a darázsölyvek vándormadarak, a telet Afrikában töltik, egy ilyen hosszú útra pedig Myrtill nyilvánvalóan nem lenne képes, ahogyan Csati sem tud már vadászni egy szemmel. Jellemzően áramütést szenvedett, fészekből kiesett, vagy elütött madarak kerülnek ide, évente akár 500-600 is.

Az állatok fele térhet csak vissza a természetbe, harminc százalékuk elpusztul, húsz százalékuk pedig a madárotthonban marad.

Nemcsak madármentésről szólt a tegnapi nap, hanem kerékpármentésről is, ugyanis a rendőrség egész napra kitelepült a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont elé a BikeSafe programmal, így aki arra járt, annak ingyen regisztrálták kerékpárját, így lopás esetén nagyobb eséllyel számíthat arra a tulajdonos, hogy egy nap majd megkerül a biciklije.

Kiemelt képünkön: Ottó Erzsébet madárgondozó kezében Myrtill

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában