„Városi jelenség”

2021.10.26. 20:00

Ismét lopják a virágokat a szombathelyi temetőben – Olvasói panasznak jártunk utána

Ismét terítékre került a temetői viráglopások problémája. Nem meglepő, hiszen közeledik halottak napja, többen visznek virágot a sírkertekbe, és többet el is lopnak.

Tersztyánszky Krisztina

Kiss József panaszolta el: a Jáki úti temetőben hozzátartozójuk sírjáról emelték el a cserepes virágot

Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi Kiss József panaszolta el szerkesztőségünknek: a Jáki úti temetőben az A12-es parcellában hozzátartozójuk sírjáról cserepestől elvitték a fehér gyökeres krizantémot, amit mindenszenteki díszítésnek szántak. A panaszos a helyszínen is megmutatta a sírt, ami pedig a temető főbejáratától mindössze néhány méterre, frekventált helyen fekszik. A szomszédaik is panaszkodnak, hogy gyökerestől kihúzzák a legszebb növényeiket, eltűnik a koszorú. Olvasónk a temetőgondnokhoz fordult panaszával, aki bár nagyon udvariasan, de csak annyit tudott mondani, hogy nem kell ilyen korán kivinni az ünnepre szánt sírdíszeket.

Kiss József panaszolta el: a Jáki úti temetőben hozzátartozójuk sírjáról emelték el a cserepes virágot
Fotó: Unger Tamás

Jancsóné Sárdi Katalinhoz, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetőjéhez már nem először fordultunk hasonló olvasói panasszal. A vezető egyetértett azzal, hogy nincs annál kegyeletsértőbb, mint ha valaki sírról lop virágot. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy egy harminc hektáros temetőről van szó, negyvenezer sírral. Akárhány biciklis járőr is pásztázná, aki lopni akar, biztosan el tudná kerülni az útját. Ráadásul a temetőőrnek nincs jogosultsága, hogy igazoltasson, vagy megkérdőjelezze, az illető miért tett oda virágot egy sírra, vagy miért vette el onnan.

Egy sikeres esetről azért be tudott számolni. Néhány hónapja egy értékes kriptánál a hozzátartozónak sikerült tetten érnie egy többszörösen visszatérő tolvajt. A temetői dolgozók, mivel nem vonhatták kérdőre őt, csak ügyeskedéssel tudták megszervezni, hogy az elkövető a kijáratnál az időközben kihívott rendőrök karjaiba fusson. Rendőrségi ügy lett belőle, házkutatást is tartottak nála. Már az ügyészségen van az eset, bíróság előtt kell felelnie. Meglepetésre a tolvaj egy jól szituáltnak tűnő, idősebb hölgy. Amióta elfogták, nem is volt több panasz, most az ünnep közeledtével azonban bizonyára újra megsokasodnak a lopások.

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a viráglopás speciálisan „városi” jelenség, a külterületi temetőkből nem jönnek hasonló jelzések. Ott jobban ismerik, figyelik egymást az emberek. Azt is elmondta, hogy halottak napi fokozott rendőri jelenlét pénteken, szombaton, vasárnap és hétfőn lesz a Jáki út temetőben.

Több kisebb településen is érdeklődtünk. Őriszentpéteren nem jellemzőek a temetői lopások, az embereknek eszükbe sem jut, hogy a másét vegyék el – tudtuk meg Őr Zoltán polgármestertől. Lendvai Veronikához, Bejcgyertyános faluvezetőjéhez sem érkezett ilyen jelzés. Igaz, hogy az emlékműtől és az út menti kőedényből tűnt el virág, de ezek esetében inkább átutazókra gyanakszanak a helyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában