Koronavírus

2021.10.28. 14:01

Járványhelyzet: Burgenland és Bécs kivételével minden pirosra változik Ausztriában

Az illetékes bizottság – az APA rendelkezésére álló – munkadokumentuma szerint csak Burgenland és Bécs került a CoV-jelző lámpa narancssárga szektorába, ami a magas kockázatot jelzi. A többi tartományban és az egész országban piros a lámpa. Ez azt jelenti, hogy nagyon nagy a fertőzésveszély.

orf.at

A színezés meghatározó tényezője a kockázati szám. A 100-as értéktől kezdve a kockázat nagyon magas. Csak Bécs (81,5) és Burgenland (78,5) marad e szint alatt, de a helyzet ebben a két tartományban is romlik. Stájerországban, Tirolban, Karintiában és Vorarlbergben az értékek annyira emelkedtek, hogy a magas kockázatból a legrosszabb, azaz a vörös zónába csúsztak, ami Salzburg, Alsó- és Felső-Ausztria esetében már ismerős terep – tájékoztat a magyarok.orf.at.

A negatív tendencia minden szövetségi tartományra érvényes. Az elmúlt 14 napban a legkedvezőtlenebbül Vorarlbergben alakult a helyzet, 108 százalékos pluszban. Salzburgban a legmagasabb a kockázati érték, 326,9. Összehasonlításképpen: az előző héten 150,7 volt. A tartományban a legmagasabb a nyers 7 napos incidencia (433,4), és messze a legrosszabb a kockázattal korrigált incidencia is, 612-es értékkel.

Emelkedő kockázat a 65 év felettiek körében

Ami komoly figyelmeztetés, hogy a tendencia a különösen veszélyeztetett 65 év felettiek körében is rossz irányba mutat. Az elmúlt 14 napban 61,4 százalékos volt a növekedés, és eközben az összes szövetségi államban emelkednek a számok. Ennek a csoportnak az aránya a jelenlegi fertőzéseken belül minimálisan, tizenegyről tizenkét százalékra emelkedett.

A tisztázott esetek száma az előző heti 62 százalékról, alig több mint 50 százalékra csökkent. A tünetmentes esetek száma 29 százalékra csökkent. Az, hogy ez a szám nem rosszabb ennél, elsősorban Bécsnek köszönhető, ahol a vizsgált fertőzések 47 százaléka tünetmentes.

Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a szövetségi főváros továbbra is messze a legtöbb vizsgálatot végzi a lakosságszámhoz viszonyítva; a hátulról jövő Tirol és Vorarlberg még a felét sem éri el.

Melk a fertőzöttségi csúcson

Ausztria egész területén mindössze három olyan körzet van, ahol a 14 napos tendencia csökkenő, két régióban pedig legalább stabil a helyzet. Csak Hollabrunnban és Murauban van 100-nál kisebb előfordulási gyakoriság. Melk a skála másik végén már 1000 fölött van.

A Bizottság valószínűleg csütörtök délután az iskolák kockázati szintjein is változtatni fog. A javaslat szerint Vorarlberg a többi államhoz csatlakozik a 2. szinten, ami azt jelenti, hogy újra tesztelnie kell.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ideiglenes-tesztutcak-eszak-burgenlandban-5424509/

Ezek is érdekelhetik