Körkép

2021.10.31. 07:00

Jelölések a kutyán – Sárga, azaz ne gyere közel!

Külföldön már bevett gyakorlat, hogy a közösségekben megkülönböztető jelzéssel illetik azokat a kutyákat, amelyek kevésbé érzik komfortosan magukat, ha váratlanul közelednek feléjük. Citromsárga szalagot kötnek a pórázukra vagy nyakörvükre, esetleg sárga kendőt kötnek a nyakukba – ezzel jelezvén, hogy ők bizony nagyobb teret igényelnek.

Polgár Patrícia

Sárga szalaggal megjelölt kutya. Képen: Piros Petra 20211021 Szombathely Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

– Nagyon sok gazdi sétáltat hosszú pórázon vagy póráz nélkül kutyát. Rájuk sajnos jellemző, hogy kedvenceiknek gyakran kérdés nélkül megengedik, hogy odaszaladjanak az emberekhez vagy akár más kutyákhoz. Egy felnőtt ebet ez akkor is zavarhat, ha nincsen kifejezetten viselkedésbeli problémája. Ijedtében akkor is könnyen felmordulhat vagy odakaphat. Nem beszélve arról, ha az állat éppen rehabilitációs tréning alatt áll, vagy támadékonyabb, esetleg folyamatban van a hozzászoktatása a többi kutyához; korábban valamilyen támadásból adódó trauma érte, vagy ha például frissen műtött az állat – tudjuk meg Piros Petra mestertrénertől.

Sokan olyankor is felteszik a szalagot, ha szuka kutyájuk éppen tüzel, és szeretnék, ha nagyobb tere maradna. De gyakran alkalmazzák idősebb kutyák esetében is, amelyek már kevésbé tolerálják, ha túlzottan közelednek feléjük. Amikor egy idegen állat közeledik felé, egy rövid pórázra vett kutya tudja, hogy nem tud elmenekülni. Ekkor erősebb félelem és szorongás jelenhet meg benne. Az „üss vagy fuss” reflex alapján ilyenkor egyetlen opcióként marad az „üss”, így támadhat akkor is, ha szabadon ezt nem tenné. Ennek elkerülésére remek megoldást nyújthatna a sárga szalag viselésének elterjedése. Persze ehhez minél többeknek kell ismerniük a sárga szalag jelentését.

Kiemelt képünkön: Piros Petra: a sárga szalag sokat segíthet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában