Hatékonyan reagálni a veszélyhelyzetekre

2021.10.16. 21:30

Katasztrófavédelmi gyakorlat volt három vasi településen – Önkéntes mentőcsoportok, tűzoltók, katonák működtek együtt (videók, fotók)

Nem az a kérdés, hogy lesz-e katasztrófahelyzet, hanem az, hogy mikor és milyen intenzitással – mondta dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a települési önkéntes mentőszervezetek nemzeti minősítő gyakorlatán, amely három helyszínen zajlott: Szentpéterfán, Ostffyasszonyfán és Körmenden.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

Ma nyolc önkéntes települési mentőszervezetet állítottak be a rendszerbe (Alsóújlak, Kám, Rábahídvég, Szemenye, Ostffyasszonyfa, Balogunyom, Ják, Kisunyom érintettségével), és tizenegy mentőcsoport nemzeti újraminősítése zajlott (Gersekarát, Nádasd, Vasalja, Borgáta, Ikervár, Kemenesmihályfa, Mersevát, Horvátlövő, Pornóapáti, Szentpéterfa, Vaskeresztes). Emellett együttműködési megállapodást írt alá a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság valamint a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság. A gyakorlaton az MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj is részt vett, ellenőrző-áteresztő pontot létesítettek a falu bejáratánál, közreműködtek az árvíz elleni védmű építésénél, a mentesítésben, és eltűnt személyeket kerestek meg sikeresen.

A megnyitó ünnepségen Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, parlamenti alelnök kifejtette:

- Horvátok, németek, magyarok együtt vagyunk itt a Pinka völgyben, hogy gyakoroljuk a cselekvő hazaszeretetet. Nagy öröm, hogy ennyi kiváló hölgy is van köztünk, és a férfiakkal együtt készülnek arra, hogy baj esetén megvédjük családjainkat, településeinket, sőt a hazánkat, mert ezekből a kis települési mentőszervezetekből egy hatalmas országos szervezet jön létre – mondta. Széchenyi Istvánt idézte: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”, vagyis egyetlen ember nem tud elegendő homokzsákokat rakni árvízvédelemhez vagy eltávolítani egy kidőlt fát, de ha összeadják az emberek az erejüket, új minőség jön létre.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnökeként köszöntötte a résztvevőket, emlékeztetve, hogy az elmúlt évtized próbára tette a honvédelmi, a katasztrófavédelmi rendszert, a vörösiszapkatasztrófán kívül a hóhelyzet, az árvíz, humán katasztrófaként az illegális migráció és a világjárvány. Úgy fogalmazott: egy ilyen gyakorlat arra való, hogy megedzzük képességeinket, begyakoroljuk a baj különböző formáinak elhárítását, és fegyelmezetten hajtsuk végre, ha szükséges, együtt munkálkodva más szervezetekkel. A kormánymegbízott örömét fejezte ki, hogy itt önkéntes és hivatásos tűzoltók, önkéntes és hivatásos katonák, illetve civil segítők együttműködése valósulhat meg.

Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója hangsúlyozta: a katasztrófák elleni védekezés nemzeti ügy, a felkészülés és a tervezés folyamata rendkívül fontos. Amikor az Európai Unió bizottsága kiadott egy határozatot, amely arra kötelezte a tagállamokat, hogy mérjék fel a legjellemzőbb kockázatokat központi, területi, helyi, települési szinten, akkor a feladatot elvégezték, és minden évben megújítják a felmérést az előző időszak tapasztalataiból.

-A mai napon 420 ember vesz részt a gyakorlaton, tűzoltók, polgárőrök, mentőcsoportok, civilek, erdészeti szakemberek, hivatásos és önkéntes katonák, akik a térségünkre leginkább jellemző kockázatokra való reagálást gyakorolják itt. Egyebek közt azt, hogyan lehet koordináltan beérkezni egy zárt településre, ahogy a katonák biztosították ezt, létrehozva az ellenőrző- áteresztő pontot; hogyan kell egy rendkívüli időjárási jelenség után visszaállítani a normál életet; hogyan kell egy villámárvíz esetén vízügyi szakirányítás mellett eredményesen dolgozni, védművet megújítani, megmagasítani, buzgár-elfogó medencét építeni – mondta Dr. Bognár Balázs. Hozzátette: a résztvevők emberségből és tenni akarásból jelesre vizsgáztak, hiszen eljöttek, és az önkéntes mentőszervezetek tagjaiként az ünnepség után esküt is tettek, hogy a településük védelme érdekében mindent megtesznek a baj óráiban.

A katasztrófavédelem részéről az volt a feladat, hogy megmutassák, hogyan kell koordináltan dolgozni, hogy mit mikor hogyan lehet hatékonyan végrehajtani, a lehető leggyorsabban reagálni. A gyakorlatnak értékteremtő elemei is voltak: a határ mentén, a Pinka pataknál árkokat tisztítottak, fákat, elburjánzott növényzetet vágtak ki, megtisztították a víz falu felé áramlását megakadályozó csappantyúk körüli területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában