Megemlékezés

2021.10.29. 07:00

Katonai tiszteletadás – Díszlövések az ostffyasszonyfai hadifogoly-temetőben

A hadifogoly-temetőben mindenszentek alkalmából rendeztek megemlékezést katonai tiszteletadással, díszlövésekkel csütörtökön.

Merklin Tímea

20211028 Hadifoglyokra emlékeztek az Ostffyasszonyfai Hadifogolytemetőben, Ostffyasszonyfa, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A fogolytáborban szerb, olasz, orosz és román hadifoglyok tízezrei fordultak meg; lakóinak emlékét az egykori „barakkváros” temetője őrzi. Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke beszédében kiemelte: tisztelgünk az itt elhunytak előtt, és gondozzuk ezt a temetőt, remélve, hogy azon magyar katonák sírjait is gondozzák, akik harcukat Magyarországon kívül vívták. Sok ilyen temetőt találunk ott, ahol egykor frontok voltak, csak Galícia területén négyszázötven temető van, és mind rendben tartják.

De így van ez a Don-kanyarban is, ahol az orosz asszonyok máig virágokat visznek a mi halottjainkra, mert ők is abban hisznek, hogy a fiaik sírjairól valaki gondoskodik. Az ünnepségen részt vett dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára, Sásdi Imre alezredes, az MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka, Babos Sándor őrnagy, az MH KIKNYP 17. HTI irodavezetője, Mihátsiné Dózsa Hajnalka polgármester is; imát mondott Németh Zoltán plébános és Garas Krisztina lelkész.

Kiemelt képünkön: Harangozó Bertalan is mécsest gyújtott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában