községegyesítés évfordulója

2021.10.26. 07:00

Keresztet állítottak Táplánszentkereszten – fotók

A községegyesítés évfordulója alkalmából egymást követően több helyszínen ünnepeltek pénteken a helyi lakosok.

Tersztyánszky Krisztina

20211022 Pete-Polgár Máté - plébános, Új emlékművet avattak Táplánszentkereszten, Táplánszentkereszt, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Elsőként egy kőkeresztet avattak a szentkereszti falurészben. Annak a fából készült, Árpád fejedelmet ábrázoló szobornak a talapzatára állították, amely az időjárás viszontagságai miatt elpusztult. A kereszt Szent István király államalapító érdemeire emlékeztet.

Perl János polgármester avatóbeszédében reményét fejezte ki, hogy a kereszt időtálló lesz, akárcsak István király műve, aki szilárd alapokra helyezte és a keresztény Európa részévé tette hazánkat.

– A kereszténység nemzetmegtartó egysége jelképezze településünk egységét – mondta, és hozzátette: – A keresztben energia van, ember és Isten, Isten és ember között közvetíti az energiát.

A továbbiakban Pete Polgár Máté plébános kérte Isten áldását az új kőkeresztre. Az avatás után az ünneplők a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület lovasainak díszkíséretével a községegyesítés emlékművéhez vonultak. A helyi szervezetek helyezték el koszorúikat.

Végül a Táplánszentkereszt Községért-díj átadása következett, amit idén egyhangúlag dr. Kovács Lászlónak, a tavaly ősszel elhunyt alpolgármesternek ítélt oda a képviselő-testület. Annak a személynek – méltatta a polgármester – , aki példás család- apa és férj volt, aki vezetői, szakmai és közéleti feladatait igényesen, következetesen, mindig az innovációra törekedve végezte. A poszthumusz elismerést az özvegy, dr. Kovácsné Zséder Margit vette át.

Kiemelt képünkön: Pete Polgár Máté plébános áldotta meg az alkotást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában