Csapadékhiány

2021.10.16. 07:00

Kiszáradhat a Nagy-tó – Több védett állatfaj élőhelye szűnhet meg Tömördön

Az elmúlt napok hűvös, esős időjárása ellenére megvan az esély arra, hogy a tömördi Nagy-tó húsz év után újra teljesen kiszárad. Az idei csapadékhiányos tél és a meleg, száraz nyár hatására a nyílt vízfelület mostanra kis pocsolyává zsugorodott. Megtörténhet, hogy a víz és vele az élővilág nagy része teljesen eltűnik a tóból.

Gyöngyössy Péter

Fotó: VN/Göncz István

A tömördi Nagy-tó korábban a Chernel család birtokához tartozott. Chernel István, a múlt század elején keletkezett naplóbejegyzésében még közel 19 hektáros nyílt vízfelületről írt. Azóta a tó a töredékére zsugorodott és a 20. század második felében többször teljesen kiszáradt.

– A tömördi Nagy-tónak nincs folyóvízi táplálója, csak a csapadékvizek táplálják. Ez a környék legmélyebb pontja. Elsősorban a téli csapadékhiány és a meleg, száraz nyár hatására, mostanra csaknem teljesen kiszáradt – ismerteti a helyzetet dr. Gyurácz József, az ELTE SEK főiskolai tanára, a Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke.

– Most még egy 50 négyzetméteres részt borít víz, aminek a legmélyebb pontján is alig ér térd fölé a víz. Ha ez így megy, egy hónap alatt teljesen kiszárad. A tömördi Nagy-tó az utóbbi negyven évben kétszer, 1988-ban és 2000–2001-ben száradt ki. 2001-ben volt egy élőhely-rekonstrukció, amelynek során a mederből kikotorták a felgyűlt szerves anyagot. A vízhiány a vízi növényzeten is érezteti hatását. A harmatkásás idén nagyon gyenge lett. A talajvíz is lecsökkent. Mindez a környék élővilágát nagyban befolyásolja. A kétéltűek szaporodóhelye is megszűnik ezzel. A barna varangy, a zöld levelibéka, a kis tavi béka, a vöröshasú unka el fog tűnni a területről, ha kiszárad. A kiszáradás befolyásolja a területen költő madárfajokat is. Az utóbbi évek szárazodása miatt a mocsarak költő madarai közül a réti tücsökmadár, az énekes nádiposzáta és a kis vöcsök, mint fészkelő eltűnt a területről. Vonulási időszakban a mocsári növényzethez kötődő fajok még megjelennek, de már nem költenek. A legmélyebb részen még fészkelt a guvat, de ha nem lesz víz, nem fog költeni. A kiszáradás azokat a parti madarakat is érinti, amelyek az iszapból táplálkoznak és vonuláskor szoktak megállni Tömördön. Máskor augusztusban és szeptemberben a Madárvárta gyűrűzői rendszeresen szoktak fogni sárszalonkát, réti cankót, erdei cankót. Amíg volt víz, vonuláskor még böjti réce is előfordult. Ezek a madarak most elmaradtak. A kisebb vízfolyások is ­megszenvedték a csapadékhiányt. Az Ablánc-patak egyes szakaszaiból is eltűnt a víz.

Kiemelt képünkön: Dr. Gyurácz József mutatja, mekkorára zsugorodott a tömördi Nagy-tó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában