Kulturális élet

2021.10.18. 07:00

Koncert a templomban és Mindszenty műve Iváncon

Klasszikus zene a templomban, és Mindszenty művéből készült színdarab a művelődési házban, a Magyar falu program segítségével pezsdült fel a kulturális élet az elmúlt hétvégén.

Budai Dávid

20211016 Capella Savaria koncert, Ivánc, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az alig hétszáz lelkes település az Ivánci Római Katolikus Egyházközség sikeres pályázatának és így a Magyar falu program által biztosított forrásoknak köszönhetően, bővelkedett hétvégén a kulturális programokban.

Szombaton délután a legrégebbi, korhű hangszereken klasszikusokat játszó kamarazenekar, a negyvenéves Capella Savaria adott hangversenyt a templomban.

Vasárnap délután a vallási tematika maradt, a helyszín azonban változott, a misét követően a művelődési házban a vasszécsenyi plébánia színjátszói adták elő: Az édesanya című színművet, amit Merkli Ferenc plébános Mindszenty Pehm József azonos című művének felhasználásával alkalmazott színpadra még évekkel ezelőtt.

Mindszenty művét az anyaság, az édesanyai hivatás, a családi szentély dicsérete hatja át. A dráma nem végig a bíboros sorsát követi, inkább az édes­- anyjával való kapcsolatát állítja középpontba, amelynek voltak örvendetes, de fájdalmas momentumai is. Megjelenik benne a boldog, idilli gyermekkor, a papi pályán való felemelkedés, és természetesen megjelennek benne a börtön­évek, az 1956-os forradalom eseményei is. Az előadás egy héttel október 23-a előtt különös aktualitást is kapott.

Kiemelt képünkön: A negyvenéves Capella Savaria adott hangversenyt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában