Összejövetel

2021.10.03. 11:00

Magukat tartják fenn – A szöllősi klub a mai napig nem alakult egyesületté

Több mint 35 évvel ezelőtt alakult és a mai napig klubként működik a szöllősi nyugdíjasok közössége.

Tersztyánszky Krisztina

20210930 Újra indult a nyugdíjas klub Szőlősben, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Fényes nappal látogatunk el egy klubösszejövetelre, de Járai András zenéjére már ropják a táncot a nagyteremben. Az előtérben ülünk le beszélgetni Kelemen József előző és Sebestyén László jelenlegi vezetővel. Megtudjuk, hogy a nyugdíjasklub még akkor alakult, amikor a városrészi művelődési ház és könyvtár a sportházhoz tartozott. Jelenleg az épületet a Szombathelyi Fúvószenekar üzemelteti.

Bognár Lajos klubvezető lemondása után, 2003-ban Kelemen József vette át ideiglenesen a helyét – 17 évig maradt. Akkoriban eléggé megcsappant a létszám, de miután egykori munkahelyéről, a cipőgyárból sokan érkeztek, volt idő, hogy hatvanan is összegyűltek egy-egy alkalomra. Sebestyén László 2020 januárja óta áll a klub élén.

– A tagságnak volt egy nagy hiányérzete, hogy a korábbi korlátozások miatt senki nem ismerte a határszélt – mondja József. – Ezért azzal kezdtem, hogy a nyugdíjas­szövetségen keresztül ottani klubokkal vettük fel a kapcsolatot, és Horvátzsidánytól Pornóapátiig végiglátogattuk a határ menti falvakat. De sokat kirándulunk másfelé is. Gyakoriak a táncos összejövetelek, szervezünk orvosi előadásokat, tartunk sportnapokat, közös főzéseket, sőt előadóink és még poétánk is van. Büszkék vagyunk rá, hogy 2012-ben, még a nagy kampány előtt talán elsőként mi tartottunk újraélesztési gyakorlatot a mentőszolgálattal.

A klub a mai napig nem alakult egyesületté. Az ezzel járó adminisztrációt és a banki költségeket túl nagy tehernek tartják. Cserébe lemondanak a szervezettséggel járó pályázati lehetőségekről, magukat tartják fenn, mint egy baráti társaság. A minimális havi tagdíj mellett a zenés estek, kirándulások költségeit minden alkalommal összeszedik, ha pedig dekoráció, termény vagy műsor kell egy rendezvényhez, mindenki tudja a dolgát, hozza, amit elvár tőle a közösség.

Az új vezető is büszke a klubjára, úgy szórakoznak, hogy soha nem vetik el a suly­kot, rendezvény után mindig kitakarítanak a lányok. Szigorúan politikamentes a közösség, de egyébként nyitottan fogadnak mindenkit, aki csatlakozni szeretne hozzájuk.

László már elkészítette az őszi időszak programtervét sportnappal, szüreti bállal, kirándulással, karácsonyi ün­neppel. Hosszabb távon tervezi egyebek mellett egy ingyenes könyvtár kialakítását vasi szerzők köteteiből, park örökbefogadását, illetve nyelvi és informatikai képzéseket. A tagság jelentős része ugyanis még nincs jó barátságban a számítógéppel…

Kiemelt képünkön: Gyakoriak a táncos összejövetelek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában