Egyeztetés

2021.10.20. 21:22

Bővülő vasi gyorsforgalmi utak – Szombathely és térsége bekapcsolódik a nemzetközi vérkeringésbe

Folyamatosan zajlanak az M87-es út Szombathely és Kőszeg, valamint az M86-os út Körmendtől Szombathelyig tartó szakasz megépítésének előkészületi munkálatai. A kormány már garanciát vállalt ezen beruházások finanszírozására.

VN

Dömötör Csaba, Vizi Norbert, a NIF Zrt. projektiroda vezetője, Gál Sándor, Bucsu polgármestere és Hende Csaba az egyeztetésen

Fotó: Fotó: Cseh Gábor

Kinyomtatott, látványos, nagy méretű térképek mellett tájékozódott a részletekről Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes és Hende Csaba parlamenti alelnök, a térség országgyűlési képviselője szerda délután a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Kőszegi utcai irodájában. A beruházások előkészületi munkálatai folyamatosak, de különböző szakaszban tartanak: az északkeleti elkerülőre vonatkozóan megjelent a közbeszerzési kiírás, most a kivitelezőt keresik. Az M87-es már rendelkezik útépítési engedéllyel, ezután a kiviteli tervek elkészítése következik.

Az M86-os Szombathely és Körmend közötti szakaszának pedig éppen az engedélyezési terveit készítik el a szakemberek. Bemutatták a Puskás Tivadar utcai felüljáró látványtervét is, ennek az elemnek köszönhetően a nehézgépjárművek a belterületi szakaszok érintése nélkül közelíthetik meg a környező ipari létesítményeket.

Dömötör Csaba, Vizi Norbert, a NIF Zrt. projektiroda vezetője, Gál Sándor, Bucsu polgármestere és Hende Csaba az egyeztetésen
Fotó: Fotó: Cseh Gábor

Hende Csaba összefoglalta az elmúlt esztendők legfontosabb beruházásait, kiemelve az M86-os út elkészültét. Elmondta: a következő hétéves ciklusban még több, mintegy 330 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezhet a térségbe.

– Ebben a hétéves ciklusban két parlamenti és egy önkormányzati választás lesz. Nincs, aki megmondja, hogy mikor ki veheti majd át ezeket a megvalósult beruházásokat, de most nem is ezt kell mérlegelni. Az a feladatom, hogy annyi pénzt hozzunk a térségbe, amilyen sokat csak tudunk. Ezen dolgozom, ezért indult a Szombathely 300 elnevezésű konzultáció is – emelte ki a kormánypárti képviselő.

– Ezen beruházásoknak önmagukon túlmutató jelentőségük van. Egyrészt biztonságosabbá válik a közlekedés, másrészt még markánsabban helyezik fel Szombathely városát Magyarország gazdasági térképére, valamint a nemzetközi vérkeringésbe is még erőteljesebben bekapcsolják a várost, és megsokszorozzák annak gazdasági előnyeit – fogalmazott lapunknak Dömötör Csaba. Hozzátette: olyan térsége ez az országnak, ahol a munkanélküliség már most alacsonyabb az átlaghoz képest, de tudni kell, hogy az ilyen eredményeket nem adják könnyen, nem adják ingyen. Ehhez kellett Hende Csaba lobbitevékenysége és szívós munkabírása.

– A kormány elkötelezettségét nem a szavak és ígéretek, hanem az elmúlt évek tettei bizonyítják. Amikor a kormány megkezdte a munkát, 1300 kilométernyi gyorsforgalmi út volt használatban, ez a ciklus végére elérheti a 2000 kilométert. Minden város, minden térség számíthat a kormány támogatására, függetlenül attól, milyen pártállású a polgármester – hangsúlyozta.

A sajtótájékoztató után Dömötör Csaba lakossági fórumot tartott a Haladás Sportkomplexumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában