Járványhelyzet

2021.10.20. 20:00

Meghozta az oltási kedvet a lottó Burgenlandban, novemberben enyhítések várhatók

Burgenlandban november 11-éig szeretnék elérni a 80 százalékos átoltottságot. A cél teljesítésével nem csupán a Covid-lottó nyerteseit sorsolják ki, a tartományfőnök enyhítéseket is kilátásba helyezett.

Polgár Patrícia

Fotó: Shutterstock

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományfőnöke szeptember elején, az ORF-Burgenlandnak adott interjújában vetette fel, hogy Covid-lottóval kívánja növelni az egyre lanyhuló oltási kedvet. A kampány lényege, hogy a tartományi ünnepekig, azaz november 11-éig legalább tízezerrel növeljék a beadott oltások számát, ami nyolcvanszázalékos oltási arányt jelentene az oltható populációban.

Hétfői adatok szerint 72,1 százaléknál állt a mutató. A tartományfőnök az oltási kvóta elérése esetén nem csupán a Covid-lottó-nyeremények kisorsolását, hanem a burgenlandi Covid-intézkedések enyhítését is kilátásba helyezte.Hans Peter Doskozil elmondta: az enyhítések ügyében folyamatosan egyeztetéseket folytat minden szövetségi szakértővel és természetesen az Egészségügyi Minisztériummal is. Hozzátette: jól érzékelhető enyhítéseket szeretnének megvalósítani Burgenlandban.

– A számok igazolják, hogy jó irányba haladunk. Az adatok emellett azt is mutatják, hogy ez az út volt a helyes, az embereknek is érezniük kell, hogy helyesen cselekedtek – mondta a kormányzó az ORF Burgenland osztrák hírportálon megjelent cikk szerint. Arról azonban egyelőre nem számolt be, hogy milyen enyhítéseket kíván bevezetni pontosan.

A tartományban az elmúlt tíz hónapban több mint egymillió gyors antigéntesztet végeztek, valamint 38 ezer PCR-tesztet és csaknem 153 ezer koronavírus elleni védőoltást adtak be a burgenlandi oltási és tesztközpontok adatai szerint, január 20-ától szeptember 30-áig. Doskozil úgy látja: Burgenland mintarégió a válság leküzdésében, ezt az országos számok is bizonyítják. Ausztriában összesen 5 818 796 oltást adtak be hétfőig, Burgenland a 72,1 százalékkal az osztrák régiók közül egyedüliként lépte át a 70 százalékos átoltottságot, ezzel vezeti a lakosság számához viszonyított átoltottsági listát. A tabella második helyén Alsó-Ausztria áll 67,8 százalékkal, harmadik Stájerország 65,3 százalékkal. A tartomány lakosságszámához mérten a legkevesebb oltást Felső-Ausztriában adták be, ahol alig haladja meg a 60 százalékot az átoltottság. Burgenland tartomány vezetősége szerint a megcélzott oltási szám nem teljesíthetetlen cél, a sikeres teljesítés kulcsát a lottó bevezetésében látják.

Az oltás és a tesztelés továbbra is a siker kulcsa a járvány elleni küzdelemben – hangsúlyozza a tartományfőnök. Ennek érdekében október minden vasárnapján – előzetes regisztráció nélkül – oltatni lehet a kerületi egészségügyi hatóságoknál, valamint a burgenlandi magánpraxist vivő orvosoknál is.

Előreláthatólag novemberben hat napon át az iskolákban is felvehetik a vakcinát az oltható korosztályba tartozó diákok.

Kiemelt képünkön: Ausztria tartományai közül Burgenlandban a legnagyobb az átoltottság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában