Nincs két egyforma csokor

2021.10.17. 07:00

Nardai Bálint sorokpolányi virágkötő a virágok szerelmese – Munkája révén a párok nagy napja is boldogabb

Nardai Bálint 17 éve virágkötő, a lakókörnyezetét nézve még inkább illik rá: a virágok szerelmese. És a szerelmesek virágkötője: évek óta azért dolgozik, hogy a párok életének egyik legboldogabb napját még szebbé tegye. Számára egyfajta munka létezik: a kifogástalanul átadott.

Tóth Kata

Nardai Bálint karrier, 20211007, ut, Sorokpolány, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Különleges, mutatós csokorral fogad a teraszon, amelyben az összes őszi szín megtalálható. Orchideákból, kakastaréjból, szárazvirágokból, pávatollból, kövirózsából, madárbirstermésből, arany könnyezőpálma leveleiből és a kertje őszi terméseiből állította össze a kompozíciót, ami divatos a festett, száraz hozzávalók miatt, sokszínű, mégse harsány, legfőképpen az ízlése szerint való.

Növények a vázában, a falon

Az eső és a szél bezavar bennünket a teraszról, a házban megint csak növények mindenütt. Három szál nagyra nőtt bambusz eresztett gyökeret a vázában, festett pipacsok a falon, bonsai a polcon, a képkeretben fákat ábrázoló kép, az akvárium tele vízinövényekkel, és még az üvegpoharakon is levélmintázatot fedezünk fel. Bálint növények között, virágkötéssel tölti kis túlzással az összes idejét, de a „fáradságon túltesz az öröm, máskülönben nem lenne értelme csinálni”.

– A papámmal sokat jártam erdőn-mezőn, nagyon szerettem a természetet, annyira, hogy környezetvédő akartam lenni. Szombathelyre a Herman Ottó Szakképző Iskolába jelentkeztem, de csak a második helyre, virágkötőnek vettek fel. A szaktanárnőmnek, Beretzky Imrénének sokat köszönhetek. A gyakorlati órákon jól teljesíthettem, mert versenyekre vitt, a szakma kiváló tanulója versenyen ötödik, gyakorlatban első lettem, így vizsgáznom már nem kellett. 2004-ben végeztem ott, később az Orlayban érettségiztem – meséli.

Út az esküvőkig

Gyakorlati helyként a szombathelyi, Újvilág utcai hipermarket nagy forgalmú virágüzletét jelölték ki számára. A tanulóidőszak után még évekig ott maradt. Esküvői virágdekorációk készítése volt kezdetektől az álma, hiszen sokrétű munka, ki lehet benne bontakozni. A díszítés sokat ad a hangulathoz, a ceremóniához, enélkül üres lenne a helyszín és a menyasszony keze is, mondja. Négy éve adódott lehetőség, hogy valóra váltsa az álmát.

– A dekoráció stílusa végigvonul a teljes esküvőn és a lagzin. Kihívás végiggondolni, hogyan díszítsem a szertartás helyszínét a boldogságkaputól a teremig, a fő- és mellékasztalokon át a menyasszonyi csokorig, dobócsokorig, kitűzőkig és a gyűrűpárnáig. Volt rá példa, hogy egy kutya vitte be a gyűrűket, és a nyakára kellett gyűrűtartót készítenem. Díszítettem már hintót, autót, csarnokot, egy alkalommal a bécsi kínai nagykövet lányának esküvőjét dekoráltuk egy csapattal.

A szülinapoknak, névnapoknak is nélkülözhetetlen kelléke a virág. Bálint úgy tapasztalja, a fiatalok nagyon szeretik a vidám, színes csokrokat. A rózsa soha nem megy ki a divatból: házassági évfordulóra, kerek születésnapra máig kelendő. Nem kopik ki a gerbera és a szegfű sem, főleg, mert már vagány színekben is kapható. Neki amúgy nincs kedvence, mindegyik virágot szereti, és kivétel nélkül minden évszakot vár: jó megérkezni a tavaszba, a nyárba, az őszbe és a télbe is. Tavasszal slágervirágok a hagymások, a nárcisz, a jácint, a tulipán. A szellőrózsa, a napraforgó, a hortenzia már nyáriak, az idei favorit a dália volt: sokféle szín és forma létezik belőle, van kisebb, nagyobb, tűszirmú, gömbölyű. A késő ősz a bogyókat, terméseket kínálja: a bordós vadszőlőt, a csipkebogyót, a díszalmát, a rózsatermést, a hóbogyót. Az orchideának ősztől tavaszig van szezonja, a liliom egész évben kapható. Különösen népsze­rűek a házasulandók körében a mezei virágok.

Pajtás lagzihoz „mezei” stílus

A legtöbben már otthon gondolkodnak, van elképzelésük a dekoráció stílusáról. Ma már bevállalósak a menyasszonyok, egyre több a színes esküvő, a csokor is, amelyekből nincs két egyforma. A virágkötő mindegyikbe beleviszi a kreativitását, és gondol közben az emberre is, akinek készül az alkotás. Nem mindegy, milyen a menyasszony ruhája, a helyszín: a pajtás esküvőhöz a mezei stílus jobban illik, mint a nagyon elegáns. Bálintnak addig van szerepe, amíg átadja a csokrot, és utána még a bontásban is, ami hajnalban zajlik: ott már „kifújja magát”.

A maradék idejében figyeli az újdonságokat, követi a szakmát, a virágkötők oldalait. Ha lát egy kompozíciót, nézi az összképet és gondolkodik a megvalósításon. Néha körülnéz a budapesti piacokon, mert fontos a továbbképzés, az új technikák elsajátítása. Bemutatókra az elfoglaltságai miatt ritkán jut el, és tartozik még magának azzal is, hogy a mesterképzést teljesítse: csak rá kell magát szánnia, a gyakorlati évei már megvannak.

A vasi, sümegi, ­balatoni, sorokpolányi kastélyban tartott és zalaegerszegi szertartások után bevállalna már egy romantikus tengerparti esküvőt. Besétálna az ottani nagykereskedőhöz, fölmérné a virágkínálatot, de vinne növényeket itthonról is, nehogy meglepetés érje.

Kifelé menet tűnik fel: a kerítése mintázatán is növények, levelek rajzolódnak ki.

Kiemelt képünkön: Nardai Bálint egy őszi kompozícióval a teraszon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában