Veszély

2021.10.17. 09:00

Nem mindegy, hogy mivel fűtünk – A lakástüzek jó része megelőzhető lenne

A hidegben több a tűzeset: megyénkben a lakástüzek több mint húsz százaléka a kéményben keletkezik. Ezek jó része rendszeres ellenőrzéssel megelőzhető lenne, a szén-monoxid-érzékelő beszerzése is életet menthet.

Cseh-Egyed Bernadett

A csákánydoroszlói Bedőcs Balázs hétfőn gyújtott be először otthonában a fatüzelésű kazánban. Azt mondja, mintegy 80 százalékban ezzel fűtenek, mert a régi öntöttvas radiátorokon jobb a hőleadása, mint a gázkazánnak, és kellemesebb hőérzetet ad. Hozzáteszi: bár a munka több vele, anyagilag még mindig jobban megéri, ha fát vásárol. Megjegyzi, a szagokból ítélve vannak, akik veszélyes hulladékot is elégetnek, ő nem merne ilyet tenni a kályhába.

Ez az egyik gyakori probléma ilyentájt, a másik, hogy sokan elmulasztják a kémények ellenőrzését, pedig az gázfűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente javasolt.

Balogh Eszter, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, csak az idén 29 kéménytűzhöz riasz­tották a Vas megyei tűzoltókat.

– Előfordul, hogy a nem megfelelően tisztán tartott kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad. Tilos továbbá háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, és ezzel a környezetet károsítják, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is. Ha fával fűtenek, a legjobb, ha két évig fedett, jól szellőző helyen szárított fát tüzelnek el. Ennek kisebb a károsanyag-kibocsátása, és jobb a fűtőértéke is – fűzte hozzá. Balogh Eszter kiemelte, a lakossági kéményseprés ingyenes, és ősszel vagy télen is elvégezhető. A szolgáltatást megyeszerte a kéményseprő és tüzeléstechnikai kft. végzi, kivéve Szombathelyen, ahol a Vasi Füstfaragók látják el ezt a feladatot.

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű. Ezek a szoba levegőjét használják működés közben, vagyis minden ilyen eszköz mellé ajánlatos szén-monoxid-érzékelőt helyezni.

Kiemelt képünkön: Bedőcs Balázs a fára esküszik

Ezek is érdekelhetik