karrier

2021.10.03. 07:00

Óriási lesz a kereslet a mérnökök iránt a következő öt évben is

A jövőben a mérnökök és IT-szakértők az eddigieknél is hangsúlyosabb szerephez jutnak a gazdaság, az ipar fejlesztésében, derül ki egy friss kutatásból.

VN

Fotó: Freepik.com

Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) és az egyik európai munkaerő-közvetítő vállalat (Tech People) végzett kutatást Magyarország 75 legmeghatározóbb, száznál több műszaki szakembert foglalkoztató gyártó és termelő vállalatának felső vezetői körében. A személyes megkérdezésen alapuló kutatás eredménye alapján a két szervezet a tendenciát, hogy a mérnökök és IT-szakértők még hangsúlyosabb szerephez jutnak, azzal magyarázza, hogy az automatizáció, a robottechnológia, a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, a felhőalapú megoldások és a megújuló energetikai fejlesztések, az innovatív infrastruktúrák és az adatfeldolgozás robbanásszerű fellendülése határozza meg a következő 5 évben a gazdaság fejlődésének irányát Magyarországon is.

A felső vezetők mintegy fele úgy látja, hogy a jelenleg létező mérnöki pozíciók, mint a villamosmérnök, a gépészmérnök, a mérnök-informatikus vagy a mechatronikai mérnök iránti kereslet megmarad a következő 5 évben is. Mindemellett csaknem 60 százalékuk szerint a jövőben hangsúlyosabb szerepet kaphatnak a munkaerőpiacon a gyártástámogató mérnökök, az ipari mérnökök, a folyamatmérnökök, az elektromechanikai mérnökök, a fejlesztő- és tesztmérnökök, a minőségirányítási mérnökök, az automatizálási mérnökök, valamint az energetikai/környezetvédelmi mérnökök, illetve az IoT-mérnökök. Ők mind olyan specializált tudás birtokában vannak, amely az automatizált, digitalizálódó és big data alapú ipari környezetben rendkívüli módon felértékelődik.

Kiemelt képen: Kiemelten kell kezelni a fiatalok műszaki pályaorientációját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában