Frissen Vasból

2021.10.08. 20:26

Otthonra lelt Szombathelyen a Mathias Corvinus Collegium – fotók

Néhány éven belül kívül-belül megújul az egykori kollé­giumépület a Petőfi Sándor utcában, ugyanis itt talált otthonra a Mathias Corvinus Collegium (MCC) – jelentette be Orbán Balázs miniszterhelyettes, a magyar tehetséggondozó intézmény kuratóriumának elnöke. Ezt követően megtartotta első nyilvános előadás-sorozatát is a szombathelyi központ.

Cseh-Egyed Bernadett

Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke, Retteginé Böröcz Katalin, a szombathelyi központ vezetője, és Hende Csaba országgyűlési képviselő

Fotó: Cseh Gábor

A negyed évszázada működő Mathias Corvinus Collegium ingyenesen nyújt képzéseket magyar fiatalok számára szerte a Kárpát-medencében. Most szeptemberben összesen 23 – 14 anyaországi és kilenc külhoni – helyszínen, köztük Szombathelyen indították el tehetségprogramjukat, de a cél az, hogy ez a szám néhány éven belül 35-re nőjön, és valamennyi megyeszékhelyen megtalálhatók legyenek. Orbán Balázs, az MMC kurató­rium elnöke elmondta, egészen az általános iskolától kezdve a középiskolán keresztül az egyetem végéig kínálnak képzéseket, de valójában magukénak érzik az élethosszig tartó tanulás fontosságát. Ezért indították el azokat a közösségi képzéseket, amelyek a kulturális, gazdasági és politikai folyamatok iránt érdeklődő felnőtt értelmiségi lakosságnak szólnak.

Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke, Retteginé Böröcz Katalin, a szombathelyi központ vezetője, és Hende Csaba országgyűlési képviselő
Fotó: Cseh Gábor

Kiemelte, a Petőfi Sándor utcában több mint egy évtizede üresen álló kollégiumépület lesz az otthonuk. A statikai állapotfelmérés már elkészült, hamarosan megkezdődik a tervezési közbeszerzés kiírása, és néhány éven belül elkészül az épület teljes felújítása.

Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője is üdvözölte, hogy állami felelősségvállalással megszépül Szombathely egyik patinás épülete. A képviselő beszédében azt mondta, ennek az intézménynek legalább akkora szerepe van a tehetség kibontakoztatásában, mint annak idején a diákhitel bevezetésének volt. – Nagyon boldog vagyok, hogy bábáskodhattam és bábáskodhatok az intézmény létrejötte körül, amely azoknak a fiataloknak kíván segítséget nyújtani, akik maguk is ki akarják bontakoztatni a bennük lakozó tehetséget. Hiszen a tudás szorgalom nélkül mit sem ér – fogalmazott.

László Győző alpolgármester szintén azt hangsúlyozta, hogy a tudás a legfőbb érték. Ez biztosítja a versenyelőnyt a 21. században, erre kell építeni a modern világban.

Orbán Balázs miniszterhelyettes, az MCC kuratóriumának elnöke köszöntötte az előadások résztvevőit
Fotó: Cseh Gábor

Retteginé Böröcz Katalin, a szombathelyi központ vezetője elmondta, szeptemberben 25 általános iskolás diák csatlakozott az intézményhez, ők a többi közt robotikával, egészségügyi és internettudatossággal foglalkoznak, természettudományos kísérleteket hajtanak végre. A 45 középiskolai hallgatójuk internetes feladatokat kap, szombatonként pedig gyakorlati képzéseken mélyíthetik el tudásukat, de segítik őket a pályaválasztásban is. Nem véletlenül az az intézmény mottója: „Érkezz jóként, távozz kiválóként” – idézte.

Pénteken délután először hívták nyilvános előadás-sorozatra az érdeklődőket. Dr. Kiss Rajmund, az MCC diplomáciai műhelyének vezetője „Az első randevútól a diplomáciai kommunikációig. Az MCC tárgyalási stratégia egyszeregye” címmel tartott előadást, Paul Peter Gilfillan vendégoktató pedig a brexittel kapcsolatban tette fel a kérdést: megváltás vagy káosz.

Ezek az előadások is bizonyítják azt, amiről Orbán Balázs köszöntőjében beszélt: olyan tudáshoz jutnak az itteni hallgatók, amit más intézményben nem kapnak meg – életszagúak, és a gyakorlatra építenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában